Hlavní obsah

Penam z koncernu Agrofert dostal na Slovensku obří pokutu, přes půl miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský protimonopolní úřad uložil pokutu ve výši 21 milionů eur (503 milionů korun) za porušení povinnosti oznámit koncentraci a za porušení zákazu vykonávat práva a povinnosti plynoucí z koncentrace. Podle slovenských médií byla obří pokuta udělena pekařské skupině Penam z koncernu Agrofert, který spadá do svěřeneckého fondu někdejšího českého premiéra Andreje Babiše.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově.

Článek

O případu informovala média na Slovensku už v roce 2017, když psala o tom, že Agrofert koupil oklikou dvě konkurenční pekárny v Bratislavě a na Žilině, aniž by to protimonopolnímu úřadu oznámil.

Koncem června 2023 úřad vydal rozhodnutí, že podnikatel porušil zákon o ochraně hospodářské soutěže.

„Podnikatel působící v pekárenském segmentu neoznámil úřadu koncentraci, kterou získal kontrolu nad dvěma konkurenčními pekárnami, a vykonával práva a povinnosti plynoucí z této koncentrace bez získání souhlasu úřadu s touto akvizicí,“ uvedl protimonopolní úřad Slovenské republiky.

„Tím došlo k porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže, podle něhož jsou podnikatelé povinni koncentraci, která splní zákonem ustanovená kritéria velikosti dotčených subjektů (vyjádřené jejich obratem), úřadu oznámit,“ dodal úřad.

Ačkoliv jméno pokutované společnosti protimonopolní úřad nezveřejnil, je vzhledem k dřívějším informacím zřejmé, že se jedná právě o Penam ze skupiny Agrofert.

Podle slovenského Denníku N je zmíněná pokuta jedna z nejvyšších, jakou protimonopolní úřad udělil. „Babiše to finančně zatíží mnohem víc než jeho největší případ Čapí hnízdo. Zaplatit má za to, že si koupil dvě pekárny přes spřízněné lidi bez toho, aby to úřadu nahlásil,“ uvedl list.

Penam je největší pekařskou skupinou na Slovensku, vlastní mlýny a pekárny po celé zemi.

Firmě Vodňanská drůbež z koncernu Agrofert loni stoupl zisk o 165 procent

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám