Hlavní obsah

Od března přerušilo živnost více než 20 tisíc lidí

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V období od začátku března do konce května v Česku přerušilo činnost 20 041 živnostníků. To je o 16,4 procenta více než ve stejném období loňského roku a o 33,8 procenta více než předloni. Vyplynulo to z dat, jež ve středu zveřejnila poradenská společnost Bisnode. V polovině března začala platit restriktivní opatření proti šíření koronaviru.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Přerušené živnosti (březen až květen)

Článek

V březnu, kdy stát znemožnil podnikání živnostníkům a firmám v některých odvětvích, podle Bisnode činnost pozastavilo více než 10 tisíc OSVČ. To je o 47 procent více než ve stejném období loňského roku o 71 procenta více než v roce 2018.

V dubnu podnikání přerušilo 5800 živnostníků, což je srovnatelný počet jako v roce 2019.

V květnu stát celou řadu opatření zrušil nebo zmírnil. Živnost pozastavilo 4200 lidí, což je o 9 procent méně než v loňském roce a o 2,6 procenta méně než ve stejném období roku 2018.

Cukrárny Ovocný Světozor měly po uzavření ztrátu skoro půl milionu denně

Koronavirus

Nejvíce přerušených živností od začátku března do konce května připadlo na oblast zprostředkování velkoobchodu. Tam činnost přerušilo 1237 OSVČ. To je zhruba 11krát víc než ve stejném období loňského roku. Na druhou stranu je to ale o čtvrtinu méně než v roce 2018.

V gastronomii přerušilo činnost 1228 podnikatelů, což je nejvíce za poslední tři roky. Bylo jich také o 6,8 procenta více než v loňském roce a o 27,25 procenta více než předloni.

Třetí nejzasaženější skupinou jsou kadeřnice a kosmetičky. Podnikání pozastavilo 975 z nich, tedy o polovinu více než ve stejném období roku 2019 a o 77 procent více než ve stejném období předloňského roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám