Hlavní obsah

Noviny v ohrožení. Zatíží je plná sazba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noviny nejsou podle ministra financí Zbyňka Stanjury dost vědecké, a tak je chce vláda přesunout z nejnižší sazby DPH 10 procent do nejvyšší jednadvacetiprocentní. Na rozdíl od časopisů, včetně těch lifestylových nebo i pornografických, které budou v nové nižší sazbě 12 procent. Knihy mají nulovou sazbu bez ohledu na to, zda jde o vysokou literaturu, populárně naučné téma, anebo brak.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Časopisy jsou společensky významné, proto je zařazujeme do nižší sazby DPH. Známe vědecké časopisy, vědecké noviny neznáme,“ reagoval ve čtvrtek Stanjura na dotaz Práva, proč kabinet chystá novinám zvýšení daně o jedenáct procent.

Přitom časopisy a noviny spojuje tištěné slovo i periodicita a většina magazínů v distribuci není zaměřena vědecky. „Ano, jsou i jiné než vědecké časopisy, ale to už se rozlišit nedá,“ konstatoval Stanjura.

Hrozí domino efekt

Zvýšení sazby DPH u denního tisku na 21 procent znamená podle předsedkyně správní rady Unie vydavatelů Libuše Šmuclerové ohrožení existence novin v Česku.

„Málokdo si uvědomuje, že krach jedněch novin může způsobit domino efekt. Deníky jsou svázány pupeční šňůrou společné distribuce novin, která v noci z tiskáren rozváží noviny do prodejen v přesných časech po celé republice. Jakmile odpadne jeden deník třeba právě kvůli zvýšení DPH, ostatní vydavatelé zbylé náklady na distribuci, které na ně tím pádem připadnou, již nemusí unést a budou muset svůj titul zavřít také. Domino efekt se spustil,“ varovala.

„Deníky byly a jsou pro čtenáře kotvou, jak se vyznat v dezinformacích, vláda tuto kotvu lidem může navýšením DPH vzít… V důsledku tedy vláda může být hrobníkem demokratického tisku v Česku,“ dodala Šmuclerová.

U tuzemských deníků by zvýšení DPH znamenalo jejich zdražení mezi dvěma a třemi korunami.

Noviny a časopisy měly od roku 2017 desetiprocentní sazbu DPH.

Konsolidační balíček

Vláda Petra Fialy představila dlouho očekávaný seznam změn, kterými chce snížit zadlužování státu a ozdravit veřejné finance. Co vše tzv. konsolidační balíček obsahuje:

PŘEHLEDNĚ: Co obsahuje konsolidační balíček vlády

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám