Hlavní obsah

Německý soud nařídil Volkswagenu odkoupit od zákazníka dieselovou škodovku

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další nečekané vyústění má emisní aféra německého automobilového koncernu Volkswagen. Zemský soud v německém Hildesheimu rozhodl, že společnost musí od poškozeného zákazníka za původní cenu odkoupit dieselový vůz Škoda Yetti. Informoval o tom server týdeníku Focus. Rozsudek je nepravomocný.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zemský soud v německém Hildesheimu rozhodl, že společnost musí od poškozeného zákazníka za původní cenu odkoupit dieselový vůz Škoda Yetti.

Článek

Jde o druhý podobný výrok německých soudů od vypuknutí emisního skandálu. Již dříve rozhodl zemský soud v Řeznu, že majitel dieselové dodávky značky Seat, která manipulovala emisními testy, dostane od prodejce náhradu v podobě nové dodávky.

Úterní rozsudek v občanskoprávním sporu je však přelomový v tom, že náhradu ukládá nikoliv prodejci, ale přímo výrobci – koncernu Volkswagen.

Rozsudek nešetří ostrými slovy na adresu Volkswagenu, uvedl Focus. Podle soudu je třeba vycházet z toho, že za rozhodnutím nasadit podvodný software obcházející měření emisí stojí nejvyšší vedení společnosti.

Soud dospěl k závěru, že se v žádném případě nejednalo o triviální přestupek, nýbrž o závažný případ klamání spotřebitele.

Winterkorn o tom nevěděl, tvrdí VW

Podle soudního spisu obhájci automobilky u soudu tvrdili, že ani bývalý šéf společnosti Martin Winterkorn, ani tehdejší ředitel vývoje Ulrich Hackenberg o manipulacích s emisními testy nevěděli.

Podle deníku Bild však Winterkorn jako generální ředitel automobilky o ilegálním softwaru věděl. Měli ho o něm koncem července 2015 informovat pracovníci, kteří software vyvinuli.

Navíc měl vyslovit souhlas s tím, aby zaměstnanci Volkswagenu při jednáních s americkými úřady poskytovali neúplné informace. Winterkorna čeká ve čtvrtek slyšení v německém Spolkovém sněmu.

Americkému manažerovi hrozí doživotí

Volkswagen se na začátku roku domluvil s americkým ministerstvem spravedlnosti na pokutě 4,3 miliardy dolarů (zhruba 111 miliard korun).  [celá zpráva]

Někdejšímu manažerovi americké divize Volkswagenu Oliveru Schmidtovi, kterého Američané zatkli a obžalovali, hrozí trest až 169 let odnětí svobody. [celá zpráva]

Emisní aféra Volkswagenu vypukla v září 2015, když americká EPA automobilku obvinila, že její dieselové motory obcházely pomocí speciálního softwaru měření emisí oxidů dusíku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám