Hlavní obsah

Američané mohou stíhat i exšéfa VW Winterkorna. Vedení skartovalo dokumenty

Novinky, bož

Americké úřady by mohly stíhat i bývalého šéfa německého automobilového koncernu Volkswagen Martina Winterkorna. Vyplývá to z informací zveřejněných ekonomickým deníkem Handelsblatt a serverem Bloomberg. Vedení Volkswagenu v reakci na odhalení emisních podvodů v srpnu 2015 nařídilo likvidaci usvědčujících dokumentů a emailové komunikace.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Martin Winterkorn

Článek

Když americké úřady v roce 2015 začaly vyšetřovat podezření na dlouholeté organizované podvody Volkswagenu při měření emisí, manažeři Volkswagenu svým zaměstnancům sepsali scénář, jak odpovídat, aby se praktiky koncernu utajily, informoval Bloomberg.

Přesto se 19. srpna 2015 jeden ze zaměstnanců tohoto scénáře nedržel a úřadům přiznal, že dieselové motory byly naprogramovány tak, aby se při emisních kontrolách chovaly jinak, než za běžného provozu. To jim umožnovalo vykazovat nižší úroveň emisí než ve skutečnosti.

Podle Bloombergu německou centrálu zachvátila panika a manažeři v reakci na odhalení nařídili skartaci některých firemních dokumentů a likvidaci pevných disků, které obsahovaly usvědčující emailovou komunikaci.

Pokuta 111 miliard a obvinění pracovníci

Volkswagen se ve středu s ministerstvem domluvil na urovnání sporu. V rámci dohody musí Volkswagen přiznat vinu ohledně porušení některých ustanovení amerického práva. Za urovnání pak zaplatí 4,3 miliardy dolarů (zhruba 111 miliard korun). [celá zpráva]

Američtí federální žalobci ve středu vznesli obvinění proti šesti zaměstnancům automobilky Volkswagen, včetně vedoucích pracovníků, kteří se měli na skandálu podílet. Mezi obviněnými je i nejmenovaný šéf obchodní značky a vedoucí oddělení vývoje motorů. [celá zpráva]

Nejsou to žádné nadnárodní společnosti bez tváře, které páchají zločiny, ale lidé z masa a kostí.
Sally Yatesová, federální žalobkyně

Navíc americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) už v pondělí zatkl jednoho z manažerů Volkswagenu Olivera Schmidta a obvinil ho ze spiknutí proti USA. Následně byl manažer obžalován u soudu v Detroitu. [celá zpráva]

Ministryně: Půjdeme po všech zodpovědných

Jestli si ostatní manažeři Volkswagenu včetně bývalého šéfa koncernu Martina Winterkorna budou moci vydechnout úlevou, zatím zůstává otevřené, zdůraznil Handelsblatt.

„Nejsou to žádné nadnárodní společnosti bez tváře, které páchají zločiny, ale lidé z masa a kostí,“ uvedla podle Handelsblattu zastupující generální federální žalobkyně Sally Yatesová.

Ministryně spravedlnosti Loreta Lynchová se nechala slyšet, že Američané budou i nadále vyšetřovat a stíhat všechny osoby zodpovědné za „škodlivé spiknutí“.

Zástupce šéfa FBI Andrew McCabe uvedl, že sice není možné zavřít jakoukoliv firmu do vězení, ale jednotlivé pracovníky je možné hnát k odpovědnosti.

„Koncerny můžeme přinutit k zaplacení tučných pokut,“ dodal. Pokuta 4,3 miliardy, kterou si Volkswagen vyjednal, je zatím nejvyšší z těch, které americké úřady udělily automobilovým koncernům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám