Hlavní obsah

Emisní aféra: Korejci poslali manažera Volkswagenu do vězení

Novinky, bož

Soud v Jižní Koreji poslal manažera místní pobočky Volkswagenu na rok a půl do vězení za falšování certifikačních dokumentů ohledně emisí skleníkových plynů a testů hlukové hladiny. V pátek o tom informovala agentura Reuters. Jde o vyústění emisní aféry koncernu Volkswagen, která vypukla před rokem a půl v USA.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Loga Volkswagenu u autosalónu v New Yorku

Článek

Podle soulského soudu Volkswagen svým jednáním poškodil důvěryhodnost své globální značky a dopustil se zločinu, který „způsobil fatální společenské a ekonomické škody“.

Jižní Korea v prosinci oznámila, že v souvislosti s aférou podá žaloby proti pěti bývalým a současným manažerům jihokorejské pobočky automobilky. Odsouzený muž je jedním z nich.

Soud zveřejnil jen příjmení manažera Jun. Usvědčil ho z falšování úředních dokumentů, porušení zákona o ochraně životního prostředí a bránění výkonu úřední moci.

Korea zakázala 10 modelů BMW, Nissan, Porsche

Jižní Korea minulý týden v souvislosti s emisní aférou zakázala prodej deseti modelů automobilových značek BMW, Nissan a Porsche. I tito výrobci měli podle úřadů zfalšovat certifikační dokumenty. [celá zpráva]

Korejská vláda již v srpnu avizovala, že přikročí k zákazu zmiňovaných deseti modelů. Vedly ji k tomu výsledky vyšetřování zaměřeného na to, zda i jiné zahraniční automobilky než Volkswagen falšovaly zmíněnou certifikaci.

Výrobci navíc dostali pokutu v celkové výši 7,17 miliardy wonů (zhruba 153 miliónu korun) za to, že prodaly přes 4000 těchto aut.

Volkswagen dostal už dříve rekordní pokutu 37,3 miliardy wonů (797 miliónů korun) za klamavou reklamu týkající se emisí.

Volkswagen čelí množství žalob

Emisní aféra Volkswagenu vypukla v září 2015, když americká Agentura pro životní prostředí koncern obvinila, že jeho dieselové motory obcházely měření emisí. [celá zpráva]

Automobilka kvůli kauze čelí množství žalob. Mimo jiné od svých amerických distributorů, [celá zpráva], ale třeba i od tří spolkových zemí Německa. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám