Hlavní obsah

Návrh na omezení pesticidů europoslanci odmítli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský parlament ve středu odmítl návrh na omezení používání pesticidů, tedy chemických přípravků na ochranu rostlin. Zpravodajka normy europoslankyně za Zelené Sarah Wienerová z Rakouska po hlasování hovořila o „černém dni pro životní prostředí a společnost“.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Evropský parlament

Článek

Návrh, který měl do roku 2030 snížit používání pesticidů v EU na polovinu, odmítlo 299 poslanců, podpořilo jej 207 evropských zákonodárců a 121 se zdrželo hlasování. O textu se vedla vášnivá diskuze a poslanci podali desítky pozměňovacích návrhů, jejichž schvalování výrazně prodloužilo hlasování.

Poslanci rovněž odmítli, aby se návrh vrátil příslušnému výboru k dalšímu projednání. Návrh nařízení by se tak do Evropského parlamentu mohl ke druhému čtení vrátit, pokud by k němu členské státy přijaly svůj postoj. Pokud by europoslanci omezení pesticidů odmítli i podruhé, projednávání by bylo ukončeno.

Letos v říjnu se Česká republika přidala k desítce zemí evropského bloku, které prosazují, aby cíl snížit do roku 2030 používání pesticidů o polovinu byl právně nezávazný. Evropskou komisí navržené národní cíle by mělo podle této skupiny nahradit rozhodnutí každé členské země o tom, jak přispěje ke společnému unijnímu cíli.

Podle tehdejšího vyjádření ministra zemědělství Marka Výborného je ČR mezi zeměmi s nejnižší mírou využívání pesticidů a další snížení by pravděpodobně vedlo ke ztrátě produkce některých komodit.

Na české pole se po 33 letech vrátil křen, stát bude stejně jako dovážený

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám