Hlavní obsah

Na české pole se po 33 letech vrátil křen, stát bude stejně jako dovážený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělnicko

Tisíc tun křenu se ročně doveze do České republiky, většinu k nám přivážejí z Maďarska. Poslední křen se na našem území ve velkém pěstoval ještě před rozdělením Česka a Slovenska. Před pěti lety se ale podnikatelé z Mělnicka rozhodli zemědělské pěstování křenu obnovit a teď začali sklízet první kusy. Do obchodů se český křen dostane v nejbližších dnech.

První sklizeň českého křenu po více než 30 letechVideo: Novinky

 
Článek

Podle dostupných záznamů se křen zemědělsky na našem území nepěstoval 33 let. Podle Jiřího Šafáře, který si před pěti lety vnukl myšlenku, že s pěstováním začne, to totiž není vůbec jednoduché.

„Je důležité vědět, kam jaký křen, kde sehnat správnou sadbu a mít dostatek závlahy,“ rozpovídal se Šafář ze společnosti Český chřest. Právě závlaha je podle něj klíčová, i proto se rozhodli pěstovat křen na Mělnicku v záplavové oblasti.

Nejtěžším oříškem ale byla prý logistika. „Plánování, zpracování, balení, to nás stálo nějakých 25 milionů, abychom zvládli poměrnou částí zásobovat český trh,“ vysvětlil Jiří Šafář.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zahájení první sklizně českého křenu z nově osázených polí na Mělnicku

Konkrétní postupy a kroky práce na skladě si ale společnost nechává pro sebe.

Podzimní sklizeň bude na trhu k dispozici od listopadu až do konce února. Poté bude následovat další sklizeň křenu – toho, který je ponechán v přírodním skladu–, tzn. dozrává přímo v zemi. Tento křen bude k dispozici až do další podzimní sklizně.

V letošní sezoně plánují sklidit kolem 120 tun, podíl na trhu by ale chtěli navýšit až na polovinu, tedy na zhruba 500 tun za sezonu.

Padesát lidí a až pět traktorů

Kontinuálně zaměstnávají kolem dvaceti lidí, práce na křenu vyžaduje přítomnost celkem zhruba padesáti osob. Sezona je ale zatím v rozběhu, nejvíce práce očekávají během prosince.

„Křen vyžaduje 1500 hodin lidské práce na hektar. Musí se to ručně zasázet, ořezat boční výhonky, ořezat hlavy a jednou až dvakrát ručně vyplít. Hektar má 7 tisíc metrů a až 8 tisíc řádků, to znamená, že lidé musí nachodit osm kilometrů na hektar,“ vysvětlil Šafář.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Na české pole se po letech vrátilo zemědělské pěstování křenu

Techniku plánují v hlavní sezoně využívat na vyorání. „Stroj zapřažený za traktorem vyorá až 80 centimetrů země a vyklepe to, protože my ten křen potřebujeme celý. Jednak z důvodu sadby, aby se nepoškodil a aby tam zůstalo co nejméně kořínků, které by mohly zaplevelit pole,“ upřesnil zemědělec.

Momentálně na poli pomáhá jeden traktor. Už za pár týdnů by ale pracovníkům měly pomáhat další čtyři stroje. Jen za poslední měsíc v roce plánují sklidit úrodu z deseti hektarů. Zbylých sedm sklidí na jaře.

Za kus zhruba 30 korun

Český křen se na pulty supermarketů dostane údajně nejpozději v příštím týdnu. Cena bude podle Šafáře stejná jako za dovozový, tedy zhruba 149 korun za kilo. Za jeden kus křenu tedy kolem 30 korun.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Na české pole se po letech vrátilo zemědělské pěstování křenu

Zájem o Mělnický křen již projevily řetězce Billa, Lidl, Tesco, Globus, Albert, internetový obchod Rohlík i velkoobchod Makro, který křen prodával již během letošního roku do gastronomie.

„My po prvních zkouškách máme potvrzeno, že o křen pěstovaný v Čechách opravdu je zájem. V tuto chvíli jsme závislí na dovozu, většina sem jde z Maďarska, třetina z Rakouska,“ řekl Novinkám ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Podle Výborného se křen stal po roce 1989 okrajovou komoditou, a proto u nás byla tak dlouhá mezera v pěstování. „Vraceli se soukromí zemědělci, měnil se celý sektor a logicky některé komodity upadly v zapomnění,“ dodal.

Křen a jeho zdraví prospěšné benefity

Křen je tradiční česká rostlina, známá svým výrazným a pikantním aroma. Tato unikátní rostlina má mnoho výhod, ať už jde o nutriční složení, zdravotní benefity, nebo možnosti použití v kuchyni. Kvůli svým překvapivým blahodárným vlastnostem bývá po právu nazýván českým ženšenem.

Podle řady zdrojů podporuje krevní oběh a zvyšováním prokrvení snižuje i krevní tlak. V malých dávkách podporuje trávení, žaludeční i střevní činnost stimulací trávicích šťáv.

Díky obsahu fenolických sloučenin je také významným zdrojem antioxidantů – podle některých dokonce větším než řada látek, které se uměle přidávají do potravin kvůli oxidační ochraně. Ve srovnání s jinou zeleninou obsahuje křen těchto polyfenolů mnohem více (téměř dvakrát více než brokolice, třikrát více než mrkev a téměř pětkrát více než růžičková kapusta).

Křen je významným zdrojem vlákniny, vápníku, draslíku, fosforu, vitaminu B6, zinku a železa. Obsahuje třikrát větší množství vitamínu C než citron a pouhé tři lžíce nastrouhaného křenu pokryjí polovinu jeho doporučené denní dávky.

Jedna z vědeckých studií zjistila, že křen obsahující glykosinoláty a především sinigrin má kromě antibakteriálních účinků také efekt antikarcinogenní. Podle některých zdrojů je schopný potlačovat rozvojovou fázi vývoje rakovinných buněk a blokuje estrogenní receptory rakoviny.

Zdroj: Mělnický křen

A jak křen využít v kuchyni?

V kuchyni se dá křen využít hned několika způsoby. Může být základem výtečných omáček, které se hodí k masu, rybám nebo těstovinám. Může být také skvělým doplňkem do salátů, který jim dodává pikantní chuť.

Jíst se dá ale i jen tak, nastrouhaný k masovým pečínkám či uzeninám, zjemnit se dá třeba nastrouhaným jablkem. Výborný je také smetanový křen, který je skvělý například se zapečenými bramborami.

Netradiční kombinací je také spojení křenu s červenou řepou. Řepa je jemná a nasládlá a štiplavý křen jí dodá potřebný říz.

Devět zázračných kořenů na nejrůznější zdravotní neduhy

Styl

Křenu se přezdívá evropský ženšen, využívá se v kuchyni i medicíně

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám