Hlavní obsah

Konec Fondu národního majetku se nezadržitelně blíží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Už jenom podpis prezidenta republiky dělí Fond národního majetku (FNM) od jeho definitivního konce. Ukončení činnosti v roce 2005 schválil ve čtvrtek Senát. FNM funguje jako správce majetku, který chce stát privatizovat, od roku 1991.

Článek

Že fond na konci roku zanikne je nyní téměř jisté, jeho zbývající aktivity přejdou na ministerstvo financí.  Úřad bude hospodařit i s penězi a účty, které na něj přejdou. Peníze ale ani další prostředky, které stát převezme nebo získá z dalších privatizací, ale ani dál nebudou součástí státního rozpočtu.

"Ministerstvo financí zajistí kontinuální přechod privatizační agendy tak, aby dopad na státní rozpočet byl co nejmenší," uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). MF zaměstná také 63 lidí, kteří nyní na FNM pracují. Zbytek lidí úřad propustí, nebo už propustil. S propouštěním začal v roce 2003, nyní má 130 zaměstnanců.

FNM byl jako privatizační agentura státu založen v roce 1991. Valnou většinu společností ve vlastnictví státu již prodal. Podstatnou část majetku, který nyní spravuje, tvoří strategické společnosti ČEZ či České dráhy. Donedávna byl součástí majetku i Český Telecom. Vláda jej ale již prodala.

Reklama

Související články

Fond národního majetku po 14 letech zanikne

Na konci roku 2005 skončí činnost Fondu národního majetku (FNM). V roce 1991 vznikl jako privatizační agentura. Veškerou jeho agendu převezme od konce roku...

FNM miliardy korun od Petrcíle nedostane

Fond národního majetku nedostane 4,2 miliardy korun, o které žaloval společnost Petrcíle. Místo toho musí zaplatit této společnosti jako náhradu nákladů řízení...

Výběr článků

Načítám