Hlavní obsah

Klaus kritizuje ekonomické kroky kabinetu. „Jsem smutný z beznaděje vlády“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) se podle bývalého prezidenta Václava Klause vážně nezabývá ekonomikou a myslí si, že se současné problémy samy vyřeší. „Jsem smutný z beznaděje vlády,“ řekl v neděli v diskusním pořadu na CNN Prima News Klaus.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

„O ekonomice jsou špatné zprávy. Potřebuje změnu od začátku, systémovou, nejde o to, jestli v konsolidačním balíčku schválíme o jednu miliardu doleva nebo doprava,“ zkritizoval počínání kabinetu v neděli bývalý prezident Václav Klaus.

„Jsem smutný nejen z těch zpráv o ekonomice, ale zejména z beznaděje vlády, která naprosto není schopná se na to podívat nějakým vážným a zásadním způsobem,“ pokračoval Klaus.

„Myslí si, že se to samo vyřeší. Nevyřeší, je třeba udělat změny, zásadně uvolnit ruce podnikové sféře, zásadně snížit regulaci všeho možného, zásadně ubrat zelené šílenství, které brzdí naši ekonomiku. Neboli udělat podstatné změny, nikoliv to bezvýznamné šolichání na povrchu,“ doplnil s tím, že celé je to „fatálně špatné“.

Klaus definitivně vyhrál soud kvůli neroušce

Domácí

Česko se v posledních letech potýká s vysokými schodky rozpočtů. Vláda Petra Fialy letos prosadila v parlamentu úsporný tzv. konsolidační balíček, který si klade za cíl v příštích dvou letech srazit deficit státního rozpočtu celkem o 150 miliard.

Změny musí ještě podepsat prezident Petr Pavel, platit mají od ledna. Současně řeší Česko vysokou inflaci, vysoké ceny energií či poklesy tržeb.

„Celá myšlenka ekonomické transformace měla několik bodů. První myšlenkou byla deregulace, stát odstrčit stranou a nechat lidi, aby rozhodovali o sobě. Debatovat o jednom zvýšení daní, to je samozřejmě špatně, to nebude stačit. Je potřeba víc,“ míní Klaus.

Vysoké ceny energií Klaus přičetl „zelenému šílenství“, čímž odkazoval na evropskou Zelenou dohodu, tzv. Green Deal. „Jsme obětí zelené ideologie, obětí zelené barvy, která se místo barvy rudé stala tím největším zlem současného světa a západu,“ míní exprezident, který zkritizoval Evropskou unii také kvůli přístupu k migraci, přičemž „Evropa je podle něj poškozená migračními toky“.

V pořadu taktéž Klaus zavzpomínal na zesnulého někdejšího poslance, senátora, ministra zahraničí a čestného předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Označil ho za „jednoho z nejviditelnějších a nejvýraznějších postav naší politiky posledních dekád“.

„Jakkoliv jsem s ním velmi často nesouhlasil a názory jsme měli na mnoho zásadních věcí úplně diametrálně odlišné, tak myslím, že jsme spolu měli vždy velmi korektní vztahy a mluvili jsme spolu v pohodě,“ připomněl exprezident.

„Odešel velký muž.“ Na Schwarzenberga vzpomínají současní i bývalí prezidenti

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám