Hlavní obsah

„Odešel velký muž.“ Na Schwarzenberga vzpomínají současní i bývalí prezidenti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úmrtí bývalého ministra zahraničí a čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který zemřel ve věku 85 let ve Vídni, nenechalo chladnými současné ani bývalé prezidenty. A to nejen z Česka, ale i ze zahraničí.

Karel Schwarzenberg na záběrech z roku 2018Video: Novinky

 
Článek

„Odešel ve všech ohledech velký muž,“ prohlásil český prezident Pavel na Facebooku v reakci na oznámení o úmrtí.

„Služba naší zemi pro něj byla nejen kontinuitou rodu, ale naprosto přirozeným posláním. Bylo mi velkou ctí znát ho osobně. Jeho noblesu, moudrost, laskavý humor a evropský přesah budu postrádat,“ doplnil Pavel.

Zemřel Karel Schwarzenberg

Domácí

„Karel Schwarzenberg byl jednou z nejviditelnějších a nejvýraznějších postav naší politiky posledních dekád,“ prohlásil bývalý prezident Václav Klaus v nedělní Partii na CNN Prima News.

„Jakkoliv jsem s ním velmi často nesouhlasil a názory jsme měli na mnoho zásadních věcí úplně diametrálně odlišné, tak myslím, že jsme spolu měli vždy velmi korektní vztahy a mluvili jsme spolu v pohodě. Podtrhnout bych to mohl i tím, že i přes ty odlišné názory jsem ho dvakrát jmenoval ministrem zahraničí,“ dodal Klaus.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Čaputová i Zeman

Slovenská prezidenta Zuzana Čaputová na sociální síti Facebook uvedla, že odešel vzácný člověk, demokrat a bojovník za svobodu. „Vyjadřuji upřímnou soustrast rodině, přátelům a všem, kteří si vážili jeho úsilí posunout Česko, ale i Slovensko, co nejblíže k pevným hodnotám demokracie,“ napsala Čaputová.

„Dovolím si pozměnit jeho vlastní citát, který řekl ve smutečním projevu při rozloučení se svým přítelem Václavem Havlem: Pane Schwarzenbergu, za pravdu a lásku budeme bojovat dál. Nepřestaneme, můžete se na nás spolehnout,“ dodala slovenská prezidentka.

Na někdejšího ministra zahraničí zavzpomínal také český exprezident Miloš Zeman: „Vážil jsem si Karla Schwarzenberga jako svého soupeře v prezidentské volbě a rád jsem s ním diskutoval i poté, co jsme se oba stali důchodci na invalidním vozíku.“

„Naposledy jsme se nedávno setkali na jeho zámku v Dřevíči a bylo to velice příjemné a milé setkání,“ doplnil Zeman.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg před předvolební debatou v roce 2013

Vzpomínají i premiéři

Na Schwarzenberga vzpomínají také současní i bývalí premiéři. „S hlubokým zármutkem jsem dnes přijal zprávu o smrti Karla Schwarzenberga. Vážil jsem si ho mimo jiné za to, jak v době totality pomáhal českému disentu a že se po roce 1989 rozhodl nezištně sloužit naší zemi v řadě funkcí. Bylo mi ctí s ním zasedat ve vládě,“ podotkl český premiér Petr Fiala.

„Karel Schwarzenberg byl významnou osobností českého exilu a české politiky posledních desetiletí, pomáhal nám získávat respekt a dobré jméno v zahraničí. Jeho rozhled, zkušenosti a noblesa nám budou velmi chybět,“ doplnil Fiala s tím, že ho mrzí, že už se Schwarzenbergem nestihne společnou dýmku.

„Truchlíme nad Karlem Schwarzenbergem. Jeho odchodem jsme ztratili přesvědčeného Evropana a politika, který se zasazoval o lidská práva, svobodu a hodnoty Evropské unie,“ prohlásil rakouský kancléř Karl Nehammer.

Zdůraznil přitom, že Schwarzenberg za sebou zanechal výraznou stopu v evropské, české i rakouské politice.

Bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda označil na sociální síti Facebook Schwarzenberga za moudrého, laskavého, odvážného a vtipného člověka. „Příjemný společník. Evropan. Ať odpočívá v pokoji,“ dodal Dzurinda.

„Je mi to líto, upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ reagoval stoicky Andrej Babiš, předseda hnutí ANO a bývalý český premiér.

„Do konce života mi bude inspirací.“ Politici vzpomínají na Schwarzenberga

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám