Hlavní obsah

Jedna firma, desítky volných míst. Nároky se míjejí s tím, co lidé umějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek zaměstnanců je tak velký, že v jedné firmě často zůstávají dlouhodobě desítky volných míst najednou. Ukazuje to analýza portálů Volnamista.cz a Jobs.cz. „Nejvíce chybějí kvalifikovaní pracovníci ve strojírenství, elektrotechnice, inženýři a IT specialisté,“ potvrdil Právu Miroslav Mejtský z personální agentury Petyovský & Partners.

Foto: Pavel Karban, Právo

Linka na výrobu digitalizovaných motorů v závodě společnosti Siemens ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Článek

Česko má nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, v září 3,6 procenta. Práci hledalo 263 tisíc lidí, nabízených míst bylo 282 tisíc, uvedl Úřad práce ČR.

Energetická společnost ČEZ poptává napříč zemí přes 260 pracovníků. Od obchodníků, přes pracovníky zákaznických center až po technické specialisty. Do Plzně pak referenta nemovitého majetku. Siemens nabízí stovku míst, především techniky, elektrotechniky a konstruktéry. Bosch poptává šest desítek lidí, dodavatel automobilového průmyslu Valeo jich hledá čtyřicet, Škoda Auto padesát. Většinou vysoce specializovaných profesí.

Požadavky firem se však podle šéfky české pobočky personální agentury Manpower Jaroslavy Rezlerové mnohdy míjejí s tím, co lidé umějí. Klíčové jsou proto rekvalifikace.

Obsadit stavy se nedaří ani bankám a pojišťovnám. Česká spořitelna sice nedávno oznámila redukci o několik set pracovníků na podpůrných pozicích, dál ale hledá téměř 90 nových. Především na pobočky do regionů. Osobní bankéř na menším městě dostane u spořitelny v prvním roce průměrný měsíční příjmem včetně bonusu 37 tisíc korun. To je srovnatelné s platem pokladních a skladníků v Lidlu.

Pětina zaměstnanců nevyjde s penězi, častěji proto hledají novou práci

Ekonomika

Nové zaměstnance hledají i další finanční domy. Komerční banka potřebuje obsadit 130 pozic, Moneta osm desítek.

„Trhu práce by ulevilo snazší přijímání zahraničních pracovníků, které dosud kvůli nízkým kvótám trvalo velmi dlouho,“ uvedla analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Situaci by měl podle ní zlepšit navrhovaný vládní balíček, který počítá s benevolentnějším režimem pracovní migrace a dalším zaměstnáváním ukrajinských uprchlíků. Celkově by se mělo jednat asi o 40 tisíc nových pracovníků. „Vzhledem k tomu, jak výrazný nedostatek v některých oborech je, však tento počet bude zřejmě nedostatečný,“ řekla Steckerová.

Podniky čekají na oživení

  • Nejnovější čísla ukazují, že nezaměstnanost v Česku byla v září 3,6 procenta, stejně jako v srpnu. Uchazečů o práci meziměsíčně přibylo zhruba o 2200, ke konci září jich bylo 263 tisíc.
  • Nabízených volných pracovních míst proti srpnu přesto přibylo asi o 800 na přibližně 282 tisíc.
  • Nezaměstnanost zůstává podle analytiků nízká i přes slabý výkon ekonomiky. Firmy podle nich nechtějí propouštět s výhledem na očekávané hospodářské oživení.

Zdroj: Úřad práce ČR

Řada firem navíc hledá lidi se specifickými dovednostmi, což je vidět na pracovních portálech. Technologická společnost Seznam.cz nabízí aktuálně tři desítky míst, která se většinou týkají IT, ale třeba do Ostravy v tuto chvíli hledá obchodního zástupce se znalostí polštiny.

Obchodní řetězec Decathlon potřebuje 90 lidí. Hledá sportovce na pozice asistentů prodeje, třeba do Karlových Varů do oddělení turistiky nebo do Ostravy pro kolektivní a raketové sporty. V Brně či Frýdku-Místku uvítá fandu rybolovu, jezdectví a myslivosti, v Praze fitness poradce.

Mobilní operátor O2 by rád nabral téměř sto lidí. Na portálu Volnamista.cz láka do nového ostravského zákaznického centra výzvou: „V práci si chatovat? My ti za to zaplatíme.“ Nabízí 35 až 65 tisíc korun hrubého měsíčně za komunikaci se zákazníky přes chat a videohovory. Bezmála čtyřicet nových zaměstnanců by rád našel i konkurenční T-Mobile.

Pětina zaměstnanců nevyjde s penězi, častěji proto hledají novou práci

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám