Hlavní obsah

IS problém s penězi rozhodně nemá, vydělává na daních a vydírání víc než na ropě

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámský stát (IS) pomocí vysokých daní a vydírání vybere přes milión dolarů denně. Je to několikanásobně víc, než vydělává na ropě. Jeho příjmy jsou díky tomu výrazně vyšší než výdaje, napsal americký deník The New York Times s odkazem na studii neziskové organizace Rand Corporation.

Foto: ČTK/AP

Z místa leteckého útoku na pozice IS nedaleko iráckého Ramádí stoupá kouř.

Článek

V minulém roce IS získal na daních a s pomocí vydírání 600 miliónů dolarů, 500 miliónů dolarů ukradl ze státních bank v Iráku, 100 miliónů dolarů vytěžil z prodeje ropy a 20 miliónů na výkupném z únosů, uvádí studie.

Kvůli leteckým útokům na rafinérie vedeným Američany a výkyvům cen ropy změnil IS taktiku, takže tato surovina už není pro jeho financování tak klíčová jako v minulosti.

Z prodeje ropy týdně utrží asi dva milióny dolarů, většinu suroviny používá na výrobu pohonných hmot pro vlastní potřebu, píší NYT.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V dobytém městě zavlály vlajky Islámského státuVideo: Reuters

Jelikož banky na kontrolovaném území jsou už vykradené, pomáhá si vysokými daněmi. Platy iráckých státních zaměstnanců daní IS padesáti procenty, loni tak vybral nejméně 300 miliónů dolarů. Firmy platí dvacet procent.

Hlavní zdroje příjmů IS v roce 2014
Vydírání a výběr daní v Iráku600 mil. USD
Ukradeno ze státních bank v Iráku500 mil. USD
Ropa100 mil. USD
Výkupné z únosů20 mil. USD
Zdroj: Rand Corporation

Na druhou stranu drží IS nízké náklady na provoz - krade zbraně, vyvlastňuje půdu a vyplácí relativně nízké mzdy vlastní policii, úředníkům, soudcům či médiím.

Platy tvoří největší část nákladů státu, podle odhadů Rand Corporation jde o tři až deset miliónů dolarů měsíčně.

Do nové infrastruktury, jako jsou silnice nebo ropovody, neinvestuje, protože jsou snadným cílem útoků a hranice území pod kontrolou státu se kvůli pokračujícím bojům často mění.

Územní ztráty IS z poslední doby, kdy například přišel o irácké město Tikrít, radikálům nezabránily v úspěšných útocích v jiných oblastech. O víkendu se jim podařilo dobýt Ramádí. [celá zpráva]

V Sýrii se zase nebezpečně přiblížili k Palmýře, zapsané na seznamu památek UNESCO. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám