Hlavní obsah

Chytrá taktika: Islámský stát využil k dobytí Ramádí písečnou bouři

– Washington

K největšímu vojenskému vítězství v letošním roce pomohla bojovníkům Islámského státu (IS) v Iráku písečná bouře. Právě jí podle listu The New York Times (NYT) džihádisté o víkendu využili při zahájení ofenzívy, kterou o pár hodin později zakončili obsazením města. Iráckým silám se včas nedostalo americké vzdušné podpory, protože letadla nemohla kvůli bouři vzlétnout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda zachraňuje své vojáky z dobytého RamádíVideo: Reuters

 
Článek

Sunnitští extremisté bouři dokonale využili ve svůj prospěch a po řetězci pumových útoků, při nichž explodovala auta naložená výbušninami, zahájili i s pomocí obrněných buldozerů pozemní útoky okolo města i v něm.

Když bouře ustala, byly už těžké boje v pokročilé fázi, takže si letectva spojenců netroufala zasahovat, protože často nešlo jasně rozlišit pozice nepřátelských jednotek od spojeneckých. Islamističtí radikálové získali operační výhodu, kterou už nešlo zvrátit.

Foto: ČTK/AP

Iráčtí vojáci ve východní části Ramádí se za písečné bouře brání útoku Islámského státu.

„Bouře přinejmenším neutralizovala prostředky, které mohly být rozhodující,“ potvrdil nejmenovaný bývalý armádní velitel.

Pád Ramádí odhalil limity letecké mise USA a jejich spojenců a posílil pochybnosti o připravenosti irácké armády, která nebyla schopna bojujícím jednotkám poskytnout logistickou podporu ani posily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V dobytém městě zavlály vlajky Islámského státuVideo: Reuters

IS přitom k překvapivému bleskovému útoku využil písečné bouře už v lednu proti kurdským silám v Kirkúku, i když tam nedosáhli takového úspěchu.

Je to funkční strategie?

Bagdád se nyní s pomocí šíitských milicí chystá dobýt Ramádí zpět. Pentagon nepochybuje, že nakonec uspěje, i když dřívější spolupráce při dobývání Tikrítu byla kontraproduktivní a milice byly posléze na naléhání USA odvolány. [celá zpráva]

Náčelník spojených štábů amerických sil generál Martin Dempsey připustil v Ramádí momentální nezdar. „Dílčí prohry jsou politováníhodné, ale ne neobvyklé,“ řekl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda se stahuje z RamádíVideo: Reuters

Američané rovněž poukázali na to, že na pozice IS v Ramádí od skončení písečné bouře podnikli 19 náletů.

Přesto je podle agentury AP na čase ptát se, zda je americká strategie v Iráku funkční. A pokud není, existuje plán B?

Američané se snaží vycvičit irácké bezpečnostní síly i usmířit a přimět ke spolupráci šíity se sunnity, zatímco v boji s IS pomáhají ze vzduchu. Sektářský rozkol však přetrvává, nálety jsou sice efektivní, nikoliv však rozhodující, a irácká armáda je slabá, jak znovu ukázalo Ramádí.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Navrácení pozemních sil do Iráku americký prezident Barack Obama vylučuje. Washington toto stanovisko opětovně potvrdil v pondělí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám