Hlavní obsah

Inspekce varuje před čajovou směsí plnou pyrolizidinových alkaloidů

V bylinném čaji, který kontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), byla odhalena téměř patnáctkrát vyšší přítomnost pyrolizidinových alkaloidů, než je dovoleno. Spotřebitele, kteří si čaj zakoupili, vyzvala, aby je nekonzumovali, neboť alkaloidy mají negativní účinky na lidské zdraví.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Energie – bylinná čajová směs s mnohonásobně překročeným limitem pro přítomnost pyrolizidinových alkaloidů

Článek

Produkt označený jako Energie – bylinná čajová směs v kilogramovém balení s trvanlivostí do prosince roku 2024 obsahuje 2929 mikrogramů na kilogram pyrolizidinových alkaloidů, přičemž nejvyšší dovolené množství je stanoveno na 200 mikrogramů na kilogram. Výrobcem čaje je společnost Byliny Mikeš.

„Potravinářská inspekce důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mohou mít předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

S kontrolovanou osobou podle něj inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Pyrolizidinové alkaloidy

Pyrolizidinové alkaloidy (PA) jsou sekundární metabolity produkované velkým množstvím rostlin po celém světě, jako ochrana proti býložravcům. Výskyt pyrolizidinových alkaloidů v rostlinách se velmi liší v závislosti na druhu rostliny a části rostliny a také je ovlivněn dalšími faktory (např. klimatem a půdními vlastnostmi). Vzhledem k potenciálním škodlivým účinkům 1,2-nenasycených pyrolizidinových alkaloidů, jsou PA nežádoucí zejména v potravinách a krmivech, kde mohou vést k akutnímu poškození jater, pokud jsou konzumovány ve vysokých dávkách. Ve studiích na zvířatech se ukázalo, že některé PA jsou genotoxické karcinogeny.

(zdroj: ministerstvo zemědělství)

Polovina olivových olejů nese označení „extra panenský“ neoprávněně, odhalila inspekce

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám