Hlavní obsah

Inflace v USA v lednu klesla méně, než se čekalo

• Aktualizováno

Míra inflace v USA dosáhla v lednu meziročně 6,4 procenta. Oproti prosinci se jedná o snížení o desetinu procentního bodu, analytici ale čekali výraznější pokles na 6,2 procenta. Míra inflace klesla už sedmý měsíc za sebou a je nejníže od října 2021. Nová data v úterý zveřejnilo americké ministerstvo práce.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez, ČTK/AP

Pokladní v supermarketu Walmart v americkém státě New Jersey

Článek

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v USA v lednu v souladu s očekáváním zrychlil na 0,5 procenta z 0,1 procenta v prosinci. Přispěly k tomu ceny energií, které se meziměsíčně zvýšily o dvě procenta po prosincovém poklesu o 3,1 procenta.

Americká centrální banka (Fed) začátkem února ve snaze omezit inflaci přikročila k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Základní úrok nicméně zvýšila pouze o čtvrt procentního bodu, zatímco na předchozím zasedání v prosinci jej zvýšila o půl procentního bodu.

Loni v červnu se meziroční míra inflace v USA vyšplhala na 9,1 procenta a byla nejvyšší od listopadu 1981. Od té doby však zpomaluje, což zmenšuje tlak na zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech.

I přes klesající trend inflace ale Fed podle odhadu analytiků v anketě agentury Reuters letos ještě dvakrát zvýší základní úrokovou sazbu, jež by se tak měla dostat do pásma 5 až 5,25 procenta. To by bylo o 0,25 procentního bodu více, než většina analytiků v listopadu předpovídala.

„V současné době očekáváme další dvě zvýšení, ale riziko je směrem k vyšším sazbám. Trh práce zůstává silný a bude chvíli trvat, než začne vykazovat známky zhoršování,“ řekl Oscar Muňoz, americký makrostratég společnosti TD Securities, která minulý měsíc změnila svou předpověď.

Inflace v Maďarsku dál nezadržitelně roste

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám