Hlavní obsah

Gazprom zahájil zkušební dodávky plynu ze sibiřského pole Kovykta do Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská společnost Gazprom zahájila zkušební dodávky zemního plynu z pole Kovykta, největšího na východní Sibiři, do plynovodu Síla Sibiře, který vede do Číny. Firma v úterý uvedla, že do ostrého provozu by pole i nová zařízení na přepravu plynu měla být uvedena v prosinci. Gazprom je polostátní podnik, nad kterým má kontrolu Kreml.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti Gazprom

Článek

Gazprom na konci roku 2019 začal plynovodem Síla Sibiře dodávat plyn do Číny z pole Čajanda. Plynovod má kapacitu 38 miliard metrů krychlových ročně a je klíčový ve snaze Moskvy přesměrovat dodávky energií ze Západu. Za ruskou agresi vůči Ukrajině totiž západní státy uvalily na Rusko tvrdé sankce.

V roce 2020 vyvezl Gazprom do Číny 4,1 miliardy metrů krychlových plynu, o rok později se objem exportu zvýšil asi na 11 miliard metrů krychlových. Očekává se, že příští rok vyveze Rusko do Číny zhruba 22 miliard metrů krychlových plynu.

Orbán vyjednal Maďarsku výjimku, dál může dovážet plyn z Ruska

Ekonomika

Začátkem tohoto měsíce ruský vicepremiér Alexandr Novak uvedl, že plynovod Síla Sibiře dosáhne plné kapacity v roce 2027. To znamená o dva roky později, než se plánovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám