Hlavní obsah

G7 zvažuje totální zákaz vývozu do Ruska

Někteří klíčoví spojenci Ukrajiny, včetně USA, zvažují zavedení takřka totálního embarga pro vývoz do Ruska. Až na léky nebo potraviny by tak do Ruska ze západních zemí nesměřovalo žádné zboží, což by na režim Vladimira Putina mohlo vyvinout další ekonomický tlak ohledně financování války na Ukrajině. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Zástupci G7, skupiny ekonomicky nejvyspělejších zemí světa, o této možnosti nyní diskutují a dále by se jí mohli zabývat v květnu během summitu v Japonsku, přičemž hlavním cílem je zapojení členských států Evropské unie, uvedl Bloomberg s tím, že podoba návrhu se může ještě změnit.

Obrat v sankčním přístupu

Pokud by k dohodě mezi diplomaty skutečně došlo, obrátilo by to celý dosavadní sankční přístup: zatímco podle současných kritérií je totiž povolen veškerý vývoz, pokud nepodléhá sankcím, tak nově by byl zakázán veškerý vývoz a udělovaly by se jen výjimky pro specifické zboží. Vyňaty z embarga by pravděpodobně byly léky nebo zemědělské produkty včetně potravin.

Myšlenka na zavedení téměř úplného zákazu vývozu ale čelí velké překážce, varuje Bloomberg. Aby mohla nová pravidla začít platit v EU, musela by být přijata všemi členskými zeměmi, což se jeví jako náročný úkol, neboť řada evropských společností zboží do Ruska stále vyváží.

USA vyhlásily nové sankce proti Rusku, zaměřily se na oligarchu Usmanova

Válka na Ukrajině

Vlivem západních sankcí se celková hodnota vývozu EU a zemí G7 do Ruska snížila téměř o polovinu – omezení se vztahují na širokou škálu produktů od elektroniky až po luxusní zboží. Do Ruska se ovšem stále exportuje zboží z Evropy, USA, Kanady a Japonska o hodnotě až 66 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč), ukazují data švýcarské společnosti Trade Data Monitor.

Členové G7 se obávají, že tato částka znamená příliš velký přínos pro Putinovu válečnou ekonomiku, zejména proto, že Moskva nachází způsoby, jak obejít sankce a dovážet zboží přes třetí země. Skupina G7 a státy EU zavedly několik kol sankcí, z nichž některá zahrnovala odkladnou lhůtu, než vstoupí v platnost.

Rusko na sankce zareagovalo vlastními zákazy vývozu a pravidelným omezováním dodávek energií do Evropy. Evropská unie by byla obzvláště zranitelná vůči omezením týkajícím se komodit, jako je například měď. A téměř úplný zákaz vývozu do Ruska by mohl Moskvu ještě více přiblížit Číně, vzhledem k tomu, že Rusko hledá alternativy k sankcionovanému zboží.

Moskva přestala zveřejňovat údaje o dovozu. Několik mezinárodních pozorovatelů a vlád nicméně sleduje svůj vývoz do Ruska a také celní záznamy.

Podle údajů Trade Data Monitor zůstávají Německo, Itálie a Polsko třemi největšími evropskými vývozci zboží do Ruska. Mezi nelékařské a nezemědělské výrobky, které by mohly být novým opatřením nejvíce zasaženy, patří v rámci skupiny G7 automobily, čokoláda, pivo, obuv, květiny a líčidla.

Rusko v březnu i přes sankce navýšilo dodávky ropy. Tržby má ale výrazně nižší

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám