Hlavní obsah

Zase jsme něco ukradli Západu. Rusové kritizují nápoje CoolCola a Fancy

Novinky, Magdalena Žohová, Oleksandra Retiznyk, Valerie Savka

V Rusku začala firma Očakovo produkovat nápoje CoolCola, Fancy a Street s nápadně podobnými názvy a obaly jako mají Coca-Cola, Fanta a Sprite. Reakce zákazníků na design etiket i chuť nápojů jsou velmi rozporuplné.

Foto: Sergei Savostyanov/TASS, Profimedia.cz

Prodavač dává cenovky ke CoolCole v moskevském obchodě Magnit.

Článek

Výrobce přišel se sloganem „Nejen limonáda – multináda“, který má evokovat, že nové produkty jsou lepší než jen pouhá limonáda a přinášejí mnohem víc chuti.

CoolCola a Fancy. Ruská firma uvedla na trh napodobeniny známých nápojů

Ekonomika

Jenže reakce zákazníků tomu úplně neodpovídají. Velká část z nich je spíše negativního rázu. „Když jsme tak velká země, proč neuděláme něco lepšího, než má Západ?“ ozývá se z diskuzních fór. „Kdo to potřebuje? Jsou i lepší nápoje,“ přidal se další diskutující v textu o limonádách na Twitteru serveru Gazeta.ru.

Objevily se ale i celkem odvážné komentáře: „Jsme země padělků...“, případně: „Zase jsme něco ukradli?“ Stěžují si také, že nápoje jsou málo sladké a málo perlivé. V porovnání s Coca-Colou či Fantou jsou však mnohem levnější. Ve slevě se 1,5litrová lahev prodává za stejnou sumu jako půl litru Coca-Coly, tedy asi 90 rublů (33 korun).

Rusko odhalilo, co znamenají písmena Z a V. Nic

Evropa

Další lidé si z výrobků spíše dělají legraci. Očekávají, že přijde další vlna napodobenin s písmenem „Z“, které se stalo symbolem ruské agrese. Místo Sony „Zony“, pak taky „ZamZung, ZnikerZ a MarZ“, smějí se lidé.

Většina diskutujících se přiklání k tomu, aby Rusko vyrábělo své vlastní nápoje, nejen napodobeniny jiných. Zároveň by byli radši, „kdyby se obnovily nápoje vyráběné v SSSR“.

Reklama

Výběr článků

Načítám