Hlavní obsah

Co mi za to dají? Podnikatelé odmítají platit povinný příspěvek Hospodářské komoře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velkou kritiku vyvolal návrh vedení Hospodářské komory ČR, aby jí všichni podnikatelé v zemi povinně platili příspěvek za to, že hájí zájmy jejich sektoru, bez ohledu na to, zda jsou, nebo nejsou členy komory.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček

Článek

„Přijde mi to jako totální nesmysl. Nevím, proč bych platil někomu, s kým nemám vůbec nic společného. Rozhodně mi v ničem nepomáhají a doufám, že podobné nápady velmi rychle opustí,“ řekl Novinkám Martin Holman z Českých Budějovic, který podniká ve službách.

Podobně reagovala i Michaela Váňová, jednatelka společnosti Archeva podnikající ve stavebnictví. „Nechápu, proč něco takového platit,“ uvedla.

To určitě nikoho nezruinuje. Ale zajímalo by mě, jestli bychom tím získali nějaké výhody
podnikatelka Denisa Huňatá

„Je to poplatek, který by mě nezabil, ale podle mě je to nesmysl,“ přidal se ve stejném duchu i Jaroslav Matoušek, provozovatel ubytovacích kapacit a LPG čerpacích stanic v Karlových Varech-Počernech a Kadani.

Hospodářská komora chce, aby jí všichni podnikatelé platili poplatek

Ekonomika

Podle plzeňské podnikatelky Denisy Huňaté, která šije designové doplňky, je navrhovaný paušální poplatek až 200 korun ročně spíše symbolický. „To určitě nikoho nezruinuje. Ale zajímalo by mě, jestli bychom tím získali nějaké výhody,“ podotkla.

Podobného názoru je Václava Váchalová, manažerka firmy Gerresheimer v Horšovském Týně na Domažlicku. „Očekávala bych nejdříve diskusi komory s podnikateli, aby bylo jasné, jaké benefity z toho plynou. Zda se například zlepší vyjednávací možnosti při různých legislativních změnách a podobně. Zkrátka, když něco chci, musím za to něco nabídnout,“ shrnula.

Stejná suma pro velkou firmu a pro živnostníka?

Nápad nenadchl ani podnikatele ve středních Čechách. „Vůbec nechápu, proč by se měl platit další paušál. Platíme daně a spoustu jiných poplatků, tak proč vymýšlejí další. Navíc, teď jsou to dvě stovky, za rok řeknou, že je to málo, a budou chtít víc a víc. Kromě toho je dost zvláštní ten paušál a stejná výše příspěvku pro malého živnostníka jako pro velkou firmu,“ sdělil Novinkám majitel stavební firmy z Mladoboleslavska Libor Čapek.

Podle Víta Voláčka, spolumajitele CONTEG Group, která vyrábí elektrotechnické rozvaděče, skříně pro datová centra či samoobslužné výdejní boxy, je Hospodářská komora funkční a prospěšnou organizací. Firma je jejím členem.

„Nicméně povinný poplatek by podle mě měli platit pouze členové komory. Zatěžovat drobné podnikatele novým poplatkem, byť v symbolické výši, by nedávalo příliš smysl,“ míní Voláček.

Podnikatel si má svobodně vybrat, tvrdí asociace

Spolumajitel dvou marketingových agentur a dříve i živnostník Radim Hasalík byl členem Hospodářské komory v minulosti, ale příliš spokojen nebyl.

„Dostával jsem od nich informace, které nebyly vhodné pro velikost mého podnikání. Například mi přišla informace o expanzi do Číny nebo pozvánka na akci o elektronické fakturaci,“ líčil Novinkám. Komoru podle svých slov opakovaně upozorňoval, že mu posílají nevhodné informace. „Bylo mi poděkováno za podnět a nic se nezměnilo,“ dodal.

Návrh komory zkritizovala i generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová. „Je to nesmysl, pravděpodobně se Hospodářská komora bojí konkurence. Podnikatelé by si měli svobodně vybrat, kdo je zastupuje a komu budou případně platit členské příspěvky,“ prohlásila.

Vedení Svazu průmyslu a dopravy nechalo návrh komory bez reakce.

Komora sdružuje zhruba šestnáct tisíc členů, ale registrovaných podnikatelů je přes 1,9 milionu.

Vedení komory míní, že hájí zájmy všech. „V návaznosti na toto východisko návrh zavádí i institut poplatku, který budou platit všichni podnikatelé bez ohledu na členství v komoře,“ stojí v interním materiálu, který prezident komory Zdeněk Zajíček předložil jejímu představenstvu na konci listopadu.

Návrh naopak vítá Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Upozornil, že v Německu i Rakousku je toto prověřená praxe.

Lékaři jsou při chuti: Chtějí doživotní renty

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám