Hlavní obsah

Lékaři jsou při chuti: Chtějí doživotní renty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ačkoliv to nebylo součástí hlavních požadavků, které lékařská komora a odbory formulovaly během svého podzimního protestu, chtějí prosadit také zavedení výsluh pro lékaře. K jednání chtějí jejich zástupci využít příznivé situace poté, co dosáhli dohody na navýšení platů a mezd od příštího roku. Ministerstvo se diskuzi nebrání, nic ale neslibuje.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Viceprezident ČLK Jan Přáda

Článek

O získání výsluh usilují lékaři řadu let a nyní chtějí toto téma opět otevřít, jak upozornil server Lidovky.cz.

Novinkám to potvrdil i viceprezident České lékařské komory Jan Přáda. „V tento moment víme, že to nevyjednáme do uzavřené dohody. Na druhou stranu by bylo vhodné zohledňovat, že lidé stráví v práci za 10 let de facto 15 let, což je špatně,“ uvedl s poukazem na lékařské přesčasy.

Podle komory by výsluhy pomohly zvýšit atraktivitu práce.

Náročnost práce a nasazení lékařů by se měla podle prezidenta ČLK Milana Kubka zohlednit. Třeba tím, že by se jim práce za 12 měsíců počítala jako za 15 měsíců.

„Od momentu, kdy by lékaři odpracovali to, co má normální člověk při odchodu do starobního důchodu, tak by jim měl vzniknout nárok na výsluhovou rentu,“ řekl Novinkám s tím, že by lékaři v práci pokračovali.

Nespravedlivé. Část správní rady VZP rozladila dohoda s lékaři

Domácí

„Budeme jednat o spoustě témat. Debatě se nebráníme,“ řekl Novinkám mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob s tím, že se bude řešit i chystaný zákon o odměňování ve zdravotnictví.

Lékařské a zdravotnické odbory už dříve uvedly, že chtějí v rámci přijatelných pracovních podmínek legislativně ukotvit pracovní benefity, jako jsou výsluhy, rehabilitační a lázeňská péče nebo dřívější odchod do důchodu bez zkrácení penze.

Dříve do důchodu? Nastal by kolaps

Debata o výsluhách, kdy by lékař po odpracování určitého počtu let měl nárok na výsluhu, se zdá pravděpodobnější, než že by šli lékaři dříve do důchodu. Neměl by je kdo nahradit.

„Určitě je tato diskuze namístě. Nemyslím si, že je jen jedna varianta, nad kterou by se dalo uvažovat. Otázka dřívějších odchodů do důchodu by byla likvidační pro český zdravotnický systém,“ dodal Přáda.

Výsluhy by se mohly objevit v zákoně, který má ministerstvo představit příští rok a který bude řešit odměňování lékařů, zdravotníků a dalších pracovníků ve zdravotnictví.

Jurečka: Výsluhy u lékařů nedávají logiku

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že tento bonus pro lékaře nedává smysl. Slouží pro profese, které se neřídí zákoníkem práce.

„Návrh na výsluhy zdravotníků nedává logiku, jsou to zaměstnanci pod zákoníkem práce a tam je nemá žádná z profesí. Tento benefit je specificky pro některé profese v rámci bezpečnostních sborů, kde to má jisté souvislosti s nároky a omezeními pro tyto pracovníky bezpečnostních složek“, napsal Jurečka na síti X.

Anketa

Měli by podle vás lékaři dostávat výsluhovou rentu?
Ano
5,1 %
Ne
94,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28295 čtenářů.

Před pěti lety se zdálo, že by je mohly získat zdravotní sestry, nakonec z toho sešlo. Tehdejší ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch tomu byl víc nakloněn než u lékařů.

Výsluhy dostávají v Česku jen pracovníci bezpečnostních složek a armády. Ročně to vyjde státní kasu na 12,5 miliardy korun.

Pavel vítá dohodu s lékaři, chtěl by však systémové řešení

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám