Hlavní obsah

Hospodářská komora chce, aby jí všichni podnikatelé platili poplatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Hospodářské komory ČR prosazuje, aby jí všichni podnikatelé v zemi platili příspěvek až 200 korun ročně bez ohledu na to, zda jsou jejími členy, či nikoliv. Komora sdružující zhruba šestnáct tisíc členů tvrdí, že bojuje za všechny podnikatele bez rozdílů, takže by všichni za to měli platit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Zajíček, prezident Hospodářské komory ČR

Článek

„Komora prosazuje a chrání zájmy všech podnikatelů, nikoliv jen svých členů. V návaznosti na toto východisko návrh zavádí i institut poplatku, který budou platit všichni podnikatelé bez ohledu na členství v komoře,“ stojí v interním materiálu, který prezident komory Zdeněk Zajíček předložil jejímu představenstvu na konci listopadu.

„Poplatek je navrhován v přiměřené roční výši nepřesahující 200 Kč, avšak předpokládá se jeho automatická valorizace v čase,“ píše se dále.

Podle ministerstva průmyslu má v Česku oprávnění k podnikání 1,9 milionu lidí. Komora, jejímiž členy je více než šedesát ze stovky největších českých firem, by tak měla z příspěvků stamiliony ročně.

Hospodářská komora: Ekonomika bude letos stagnovat

Ekonomika

Dokument z dílny zástupců podnikatelů upřesňuje jejich cíle v prosazované novele zákona o Hospodářské komoře ČR, kterým byla před třiceti lety zřízena.

Mluvčí komory Miroslav Diro v úterý nicméně Novinkám řekl, že otázka povinných příspěvků podnikatelů je „poněkud předčasná“. Novelizace se podle něj má týkat hlavně oblasti komorové sítě či koncepce možných služeb pro podnikatele, přičemž nad konkrétními návrhy ještě není většinová shoda.

Podle některých podnikatelů ale návrh na zavedení povinných příspěvků má být dál prosazován u zákonodárců a fakticky oživuje letitou myšlenku povinného členství všech podnikatelských subjektů v Česku.

Diro zdůraznil, že zákon nebyl novelizován třicet let. „A původně byl koncipován na podmínky povinného členství, jako je tomu třeba v Německu a jiných evropských zemích,“ doplnil.

Komora chce zákonodárce také přesvědčit, aby získala pravomoc k udělování osvědčení podnikatelské činnosti podle evropské klasifikace NACE. „Osvědčení není koncipováno – na rozdíl od podnikatelského poplatku – jako plošná povinnost,“ stojí v podkladech.

Ministerstvo nic neví

Návrh na zavedení opatření vedení komory obhajuje tím, že se nepodařilo s ministerstvem průmyslu a obchodu dohodnout systémové dotování portálu pro podnikatele. „Portál bude poskytovat vesměs placené, dobrovolně čerpané služby – základní i nadstavbové, přičemž základní služby budou poskytovány bezplatně podnikatelům, kteří uhradili podnikatelský poplatek,“ uvádí materiál.

Ministerstvo Novinkám sdělilo, že o snaze zavést poplatky pro všechny podnikatele neví. „V tuto chvíli o tom nemáme od komory žádné informace,“ uvedl mluvčí David Hluštík.

Hospodářskou komoru zákon zakotvuje jako obhájce zájmů podnikatelů ze všech oborů kromě zemědělství, potravinářství a lesnictví, které zastupuje Agrární komora.

Příspěvkový řád komory teď stanoví paušální roční poplatky pro členské firmy a podnikatele podle počtu zaměstnanců. Nejnižší příspěvek 10 tisíc Kč hradí firmy s méně než tisícem pracovníků, větší firmy platí dvojnásobek.

To minimální roční příspěvek individuálního člena Svazu průmyslu a dopravy ČR činí 25 tisíc korun.

Hospodářská komora navrhuje zrušit vedení detailní evidence knihy jízd

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám