Hlavní obsah

ČMKOS: Prahu zaplaví stovky tisíc odborářů

Novinky, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí 23. června odpoledne přijde tři až pět tisíc odborářů z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) pod okna Úřadu vlády v Praze demonstrovat svůj nesouhlas s chystanou reformou financí. Rozhodla tak mimořádná Rada ČMKOS ve čtvrtek. Předseda svazu Milan Štěch uvedl, že to bude předehra před masovými protesty, kdy Prahu zaplaví stovky tisíc odborářů.

Foto: Petr Krupička
Článek

"Tato demonstrace omezeného počtu odborářů - zejména zaměstnanců rozpočtové a příspěvkové sféry, tedy školských odborářů, zdravotníků a dalších - bude předstupněm k celostátní demonstraci, kterou v Praze uspořádáme v případě, že nedojde v dalších týdnech k dohodě," informoval novináře předseda konfederace Milan Štěch.. Dosavadní vyjednávání s vládou o reformě podle Štěcha, i přes některé náznaky možného sblížení stanovisek, "výrazněji nepokročilo".

Odboráři se prý navíc obávají, že ani nadcházející dvě jednání tripartity 11. a 17. června nedospějí k přijatelnému řešení.

Praha má být plná až při další akci

"Demonstrace má podpořit naše vyjednavače," dodal Štěch. Podle něj je totiž reforma nastavena tak, že "jedni - ti co dnes mají nejvíc - na ní vydělají, a druzí na ní budou ztrácet. A to jsou zrovna ti, kteří nemají vysokou životní úroveň. My chceme, aby se to obrátilo, aby byla spravedlivá," uvedl Štěch a dodal: "Věřím, že pokud vláda nechce sama být strůjcem svého konce, tak že bude hledat řešení, která jsou pro občanskou společnost a i pro nás přijatelná."

Protest má být zatím jen jakýmsi signálem, že odboráři jsou skutečně akceschopní: "Nechceme, aby tuto první akci Pražané zatím pocítili nějak negativně. Není naším cílem masová akce - desítky, stovky tisíc lidí - to si necháme na tu další. Ale to slibuji, že pro to uděláme maximum, a že bude Praha plná," zdůraznil Štěch. Kdy to bude, však neřekl.

Štěch: Stávky nejsou náš cíl

"Samozřejmě, že budeme reagovat tak, abychom nepřišli s křížkem po funuse. Ale na druhou stranu, budeme reagovat tehdy, kdy už budeme vědět, že vyjednávání nejde ke zdárnému výsledku."

Odbory počítají s gradací svých protestů - po menší demonstraci velká, a pak třeba "lokální nebo celostátní stávky". Přesto Štěch zopakoval svá dřívější tvrzení: "Stávky a demonstrace nejsou náš cíl. To je pouze prostředek. Kdyby se efektivně vyjednávalo, mohlo se dospět k řešení. Protože my zase tolik nežádáme - chceme, aby se udělal pořádek na příjmové straně (rozpočtu)."

S konkurencí společně až příště

Rozhodnutí ČMKOS znamená, že konfederace nevyslyšela výzvu svých kolegů z konkurenční centrály - Asociace samostatných odborů (ASO) - a uskuteční svůj protest samostatně. ASO v pondělí avizovala, že uspořádá protestní pochod Prahou v týdnu po referendu o vstupu do Evropské unie, tedy mezi 16. až 20 červnem. "Přivítali jsme, že i ASO se rozhodla konat protestní akci. Je dobře, že protestů bude více. Předpokládáme, že další akce už bude společná," řekl k tomu Štěch.

Reklama

Související články

Lidé věří nejvíce lidem, které znají

Tuzemští občané více než institucím důvěřují lidem, které znají, důvěřuje jim 88,5 % respondentů v pravidelném průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění....

Premiér Špidla se snaží utišit odboráře

Sociální demokraty nemile překvapila tvrdá kritika, kterou odboráři podrobili vládní koalicí připravenou reformu veřejných financí. Premiér Vladimír Špidla...

Koalice: odborům neustoupíme

Pokud si odboráři dělali naděje, že jejich páteční jednání s premiérem a klíčovými členy vlády povede k změkčení reformy veřejných financí ve prospěch sociálně...

Odboráři u Sobotky nepokročili

Čtvrteční večerní jednání odborářů rozpočtových a příspěvkových organizací s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou o zvyšování platů státních zaměstnanců...

Zdravotníci dostanou na platy pět miliard

Na zvýšení platů a na zavedení nového systému odměňování podle 16třídní tarifní tabulky v příštím roce dostanou zdravotníci pět miliard korun. Tyto peníze...

Školy se v září možná neotevřou

Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Reagují tak na neúspěšné jednání s vládou o penězích. Vládní návrhy podle názoru odborů nezajišťují dostatečný...

Výběr článků

Načítám