Hlavní obsah

Jedni odboráři vyjednávají, druzí už chystají pochod Prahou

Novinky, Hana Kadečková, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zatímco odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů již od 12. května hrozí vládě protestními akcemi proti chystané reformě veřejných financí a vyhlašují stávkové pohotovosti, jejich kolegové z čtyřikrát menší Asociace samostatných odborů se bez varování rovnou rozhodli: proti reformě uspořádáme hlasitý protest v Praze!

Foto: Laco Kajaba

Tanečníci rychle obsadili parket.

Článek

Dodávají, že se uskuteční hned v týdnu po referendu o vstupu Česka do Evropské unie. Novinářům to v pondělí oznámil předseda ASO Bohumír Dufek. Ten zároveň vyzval kolegy z ČMKOS, aby se k nim přidali.

"Reforma veřejných financí je pro nás nepřijatelná. Vláda neplní své programové prohlášení. Do 20. června proto uskutečníme nátlakovou akci v Praze. Bude až po referendu o vstupu do EU, abychom při případném neúspěchu nemohli být nařčeni, že jsme ho ovlivnili," řekl Dufek.

Na dotaz Práva, jak by nátlaková akce mohla vypadat, upřesnil, že by to mohl být pochod Prahou v jehož době by odborové svazy, které jsou ve stávkové pohotovosti mohly i stávkovat. "Opravdu chceme, aby bylo v Praze vidět, že demonstrujeme. Aby se nesešlo před vládou nějakých dvě stě demonstrantů, zapískali si na píšťalky a odešli. To asi ne. To nechceme," řekl Právu tajemník ASO Ivan Kašpar.

Štěch je na rozpacích

Šéf ČMKOS Milan Štěch je však z celé věci poněkud na rozpacích. "V minulém týdnu jsem měl několik jednání s představiteli ASO. Žádal jsem je, aby se vyjádřili k našim požadavkům a zaujali nějaké stanovisko. Řekl jsem, že bychom rádi postupovali společně. Takže jsem trochu překvapen - když jsme je do minulého týdne sháněli my - že už nějaké rozhodnutí padlo," řekl v pondělí Právu.

Prohlásil, že se k rozhodnutí ASO zatím nebude vyjadřovat. "Náš krizový štáb má připravený sumář kroků (možných protestů) a jsme už poměrně dost daleko. Takže nevím, jestli je budeme chtít nějak modifikovat. Na druhé straně také vedeme už poměrně široká jednání. Ve čtvrtek máme Radu ČMKOS, a tam rozhodneme," uvedl Štěch.

"Také je nutné vědět, že když dnes udělám nějaký protest, tak co budu dělat za týden a co za dva týdny. To není běh úplně na krátkou trať," upozornil Štěch. Proto by podle něj bylo nejlepší, kdyby se vedení ČMKOS a ASO sešla a "tu věc prodiskutovala".

Při stávce ošetření jen akutních případů

Stávku v době protestního pochodu Prahou nevyloučil Milan Kubek, předseda Lékařského odborového klubu. "Mohla by to být stávka, ale i mítinky s občany, na nichž bychom jim situaci vysvětlovali," řekl Kubek. Přiblížil, že stávka zdravotníků by se podobala víkendovým službám v nemocnicích, to znamená, že lékaři by ošetřovali jen akutní případy. Žádné plánované výkony by se nekonaly.

"Tíhu reformy nemohou na svých bedrech nést jenom zaměstnanci pracující ve veřejných službách," řekl Kubek. Uvedl, že "správný občan v pojetí vlády má být dementní blbec, který skočí na všechno, co mu předloží. Takoví ale zdravotníci nejsou. Proto za své požadavky budou bojovat všemi způsoby."

Kubek citoval z usnesení Evropské federace lékařů zaměstnanců, která v květnu zasedala v Praze a přijala prohlášení k českému zdravotnictví. Mimo jiné se v něm píše: "Hlavním problémem českého zdravotnictví je nedostatek finančních zdrojů. Skutečnost, že obyvatelé ČR mají přístup ke stejné zdravotní péči jako občané EU je vykoupena tvrdým vykořisťováním českých lékařů, kteří jsou v pozici nedobrovolných sponzorů českého zdravotnictví."

Podle Kubka federace trvá na tom, že čeští lékaři musejí pracovat za stejných pracovních a ekonomických podmínek jako lékaři ve stávajících zemích EU.

Škromach: protesty přestanou

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach v pondělí v Brně řekl, že další jednání vlády o reformě veřejných financí budou na programu až po 11. červnu, kdy se uskuteční jednání tripartity. Ministr odhaduje, že protesty odborářů kvůli reformě veřejných financí brzy ustanou. Současný návrh rozpočtové reformy je podle něj totiž poměrně vyvážený a vláda je navíc ochotna pokračovat v dalších jednáních.

"Nemyslím si, že bude důvod k tomu, aby pokračovaly nějaké nátlakové akce," řekl v Brně Škromach novinářům. Současně vyzval odboráře, ohlašující stávkové pohotovosti, aby srovnávali kroky české vlády například s opatřeními slovenské vlády, která drasticky omezila sociální dávky a snížila platy státním úředníkům.

"Naše koalice ani v jednom případě nenavrhuje snížení mezd státním zaměstnancům. Ve školství plníme jak volební, tak vládní program. Ten ovšem nebyl vyhlášen na rok, ale na celé čtyřleté funkční období vlády. Nesnažme se sestavovat závěrečný účet necelý rok po volbách," vyzval Škromach.

Reklama

Související články

Evropské odbory: ubráníme sociální model EU

Evropské odbory jsou odhodlány bránit sociální model Evropy navzdory společenským a ekonomickým změnám posledních let, které se hluboce dotýkají i oblasti...

Výběr článků

Načítám