Hlavní obsah

Odboráři u Sobotky nepokročili

Novinky, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtvrteční večerní jednání odborářů rozpočtových a příspěvkových organizací s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou o zvyšování platů státních zaměstnanců v příštím roce skončilo bez konkrétní dohody.

Foto: Bára Haušková

Milovníci bílé stopy se v Jeseníkách mohou těšit na 350 kilometrů udržovaných tras.

Článek

"Obě strany si vyměnily stanoviska. Ministr trvá na úsporách. Proto trvá na pěti miliardách, které by byly vydány na zvýšení platů zaměstnanců státu. Jednání budou pokračovat," řekl Právu večer po skončení schůzky tiskový mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič.

Pro MF už není tak důležité, zda tento objem peněz bude vydán na 16třídní systém odměňování nebo na stávající 12 třídní. Na zavedení širší tabulky však zaměstnanci státního sektoru už několik let čekají. Záměr byl už dvakrát odložen s tím, že od roku 2004 bude určitě platit. Nyní Sobotka naznačuje, že by se 16třídní systém odměňování opět odložil: "Z pohledu ministerstva financí je hlavní finanční částka. Myslíme, že 16třídní systém je zamýšlen především pro určitou diferenciaci platových tříd. Takže já si nemyslím, že to (zavedení nového systému) je úplně podstatné," dodal Dědič.

Podle ČTK šly odbory na jednání s požadavkem, aby se na zavedení širší platové tabulky vydalo v příštím roce 15 až 16 miliard korun. Mluvčí odborových svazů rozpočtové sféry Alenu Vondrovou se Právu nepodařilo po jednání zastihnout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám