Hlavní obsah

Zdravotnické odbory vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli platům

Novinky, ČTK, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče vstoupil ode dneška do stávkové pohotovosti kvůli platům. Pro 52 000 členů ji vyhlásila výkonná rada svazu, aby zabránila změně systému odměňování pracovníků ve zdravotnictví, kterou připravuje vláda. Změnou by se platy zdravotníků snížily v průměru o pětinu.

Foto: Petr Žabka

Novinka se na první pohled nijak neliší od klasického svařáku.

Článek

Novinářům to řekl předseda svazu Jiří Schlanger. Potvrdil, že pokud se odbory s vládou na tripartitním jednání, plánovaném na 11. června, nedohodnou, jsou připraveny k razantnějším krokům včetně stávky. Vyhlásily by ji ještě do 16. června, než předloží vláda svůj návrh parlamentu.

Podnikatelský systém odměňování odbory nechtějí

"Vláda chce, aby pracovníci ve zdravotnictví přešli na podnikatelský systém odměňování, tedy na zákon o mzdě. To by způsobilo snížení platů zhruba o pětinu. Lze předpokládat, že snížení ceny práce v nemocnicích by vedlo k nižším platbám pojišťoven a v důsledku toho k dalšímu poklesu kvality poskytované péče," řekl Schlanger. Podle něj odbory nepřijímají ani "argument vlády, že se tak brání přechodu okresních nemocnic na akciové společnosti, jak to zamýšlejí kraje," dodal.

Schlanger: Vláda porušila slib

Vyhlášením stávkové pohotovosti zároveň odboráři vyjadřují svůj nesouhlas s postojem vlády, která chce pro zaměstnance veřejné správy a služeb, kam dosud zdravotnictví patří, zavést šestnáct tříd platových tarifů, aniž by ale do něj dala slíbených 13,5 miliardy korun ročně. "Nyní chce na to dát jen 3 miliardy, a to je porušení slibu, který nám dala loni. Tehdy jsme souhlasili s oddálením zavedení šestnáctitřídní tabulky o rok, aby se získané peníze mohly použít na odstranění následků povodní. Vláda slíbila, že nové tarify zavede od roku 2004 a dá na ně ročně 13,5 miliardy. Tento slib teď nehodlá splnit," uvedl Schlanger.

Ve zdravotnictví působí dvě odborářské organizace. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče do jehož čela byl Jiří Schlanger na začátku prosince loňského roku na sjezdu znovu zvolen a Lékařský odborový klub (LOK), který vede Milan Kubek. LOK se zatím ke stávkové pohotovosti konkurenčního svazu nepřipojil a chce vyčkat až jak dopadne jednání s ministryní zdravotnictví Marií Součkovou, které má být tento týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám