Hlavní obsah

Odborář Štěch si notoval v kritice reformy s Grebeníčkem

Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stanoviska vedení Českomoravské konfederace odborových svazů a KSČM k navrhované reformě veřejných financí vládní koalicí jsou blízká. I když má vláda dostatek hlasů k prosazení své reformy, měla by si uvědomit, že nejsou "běžci na krátké tratě", neboť po době vládnutí přijde také zúčtování a volby.

Článek

"Máme společný zájem, aby reforma byla udělána spravedlivě, zamezila šedé ekonomice a právní předpisy garantovaly slušným podnikatelům zdravé ekonomické prostředí." Prohlásil to předseda odborové centrály, senátor Milan Štěch (ČSSD) po hodinovém jednání s předsedou KSČM Miroslavem Grebeníčkem ve Sněmovně. Podle obou politiků je nutné posílit příjmovou stránku rozpočtu. Chybu reformy vidí v asociálním přístupu při škrtech v sociálních výdajích, zejména v dávkách.

Pokud se neudělá v příjmové stránce pořádek, jak zdůraznil Štěch, hrozí, že nás v budoucnu bude čekat další reforma. "Peněz bude pořád málo i na základní služby, které by stát měl občanům garantovat," poznamenal. Není to podle něj věcí jen vlády a vládní koalice, ale všech, a proto se pokusí odboráři postavit na svoji stranu veřejnost. "Pokud situace bude tak neutěšená, tak budeme žádat podporu masových akcí," zdůraznil Štěch, který upřednostňuje odborový mandát před stranickým.

Vedení odborů už se svým postojem seznámilo část poslaneckého klubu ČSSD, chystá se oslovit i komunistické poslance a i lidovecké, pokud projeví zájem. Přestože Grebeníček minulý avízoval, že předloží ve Sněmovně své alternativní návrhy k reformě, tak včera na dotaz Práva nevyloučil, že si by si mohli "osvojit" oponenturu odborářů. Věří také, že by mohli na svoji stranu získat část poslanců ČSSD a lidové strany. KSČM hodlá podpořit už některé ohlášené protestní akce odborářů v Ostravě, neboť jde o hájení zájmů zaměstnanců, poznamenal Grebeníček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám