Hlavní obsah

ČMKOS: Prahu zaplaví stovky tisíc odborářů

Novinky, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí 23. června odpoledne přijde tři až pět tisíc odborářů z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) pod okna Úřadu vlády v Praze demonstrovat svůj nesouhlas s chystanou reformou financí. Rozhodla tak mimořádná Rada ČMKOS ve čtvrtek. Předseda svazu Milan Štěch uvedl, že to bude předehra před masovými protesty, kdy Prahu zaplaví stovky tisíc odborářů.

Foto: Petr Krupička
Článek

"Tato demonstrace omezeného počtu odborářů - zejména zaměstnanců rozpočtové a příspěvkové sféry, tedy školských odborářů, zdravotníků a dalších - bude předstupněm k celostátní demonstraci, kterou v Praze uspořádáme v případě, že nedojde v dalších týdnech k dohodě," informoval novináře předseda konfederace Milan Štěch.. Dosavadní vyjednávání s vládou o reformě podle Štěcha, i přes některé náznaky možného sblížení stanovisek, "výrazněji nepokročilo".

Odboráři se prý navíc obávají, že ani nadcházející dvě jednání tripartity 11. a 17. června nedospějí k přijatelnému řešení.

Praha má být plná až při další akci

"Demonstrace má podpořit naše vyjednavače," dodal Štěch. Podle něj je totiž reforma nastavena tak, že "jedni - ti co dnes mají nejvíc - na ní vydělají, a druzí na ní budou ztrácet. A to jsou zrovna ti, kteří nemají vysokou životní úroveň. My chceme, aby se to obrátilo, aby byla spravedlivá," uvedl Štěch a dodal: "Věřím, že pokud vláda nechce sama být strůjcem svého konce, tak že bude hledat řešení, která jsou pro občanskou společnost a i pro nás přijatelná."

Protest má být zatím jen jakýmsi signálem, že odboráři jsou skutečně akceschopní: "Nechceme, aby tuto první akci Pražané zatím pocítili nějak negativně. Není naším cílem masová akce - desítky, stovky tisíc lidí - to si necháme na tu další. Ale to slibuji, že pro to uděláme maximum, a že bude Praha plná," zdůraznil Štěch. Kdy to bude, však neřekl.

Štěch: Stávky nejsou náš cíl

"Samozřejmě, že budeme reagovat tak, abychom nepřišli s křížkem po funuse. Ale na druhou stranu, budeme reagovat tehdy, kdy už budeme vědět, že vyjednávání nejde ke zdárnému výsledku."

Odbory počítají s gradací svých protestů - po menší demonstraci velká, a pak třeba "lokální nebo celostátní stávky". Přesto Štěch zopakoval svá dřívější tvrzení: "Stávky a demonstrace nejsou náš cíl. To je pouze prostředek. Kdyby se efektivně vyjednávalo, mohlo se dospět k řešení. Protože my zase tolik nežádáme - chceme, aby se udělal pořádek na příjmové straně (rozpočtu)."

S konkurencí společně až příště

Rozhodnutí ČMKOS znamená, že konfederace nevyslyšela výzvu svých kolegů z konkurenční centrály - Asociace samostatných odborů (ASO) - a uskuteční svůj protest samostatně. ASO v pondělí avizovala, že uspořádá protestní pochod Prahou v týdnu po referendu o vstupu do Evropské unie, tedy mezi 16. až 20 červnem. "Přivítali jsme, že i ASO se rozhodla konat protestní akci. Je dobře, že protestů bude více. Předpokládáme, že další akce už bude společná," řekl k tomu Štěch.

Reklama

Související články

Lidé věří nejvíce lidem, které znají

Tuzemští občané více než institucím důvěřují lidem, které znají, důvěřuje jim 88,5 % respondentů v pravidelném průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění....

Výběr článků

Načítám