Hlavní obsah

Kantoři na jižní Moravě ve stávkové pohotovosti

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Jihomoravské školské odbory vyhlásily v pátek stávkou pohotovost, kterou chtějí dosáhnout změn v odměňování školských pracovníků. Nelíbí se jim totiž výsledky čtvrtečního jednání vlády s odborovou centrálou.

Článek

Řada školských pracovníků však zatím o stávce a jejich podrobnostech nic neví nebo zatím vzhledem k rychlosti, jakou byla stávková pohotovost vyhlášena, nebyla informována.

"Stávková pohotovost byla vyhlášena proto, že nesouhlasíme s vládou navrhovaném opatření, které by vedlo ke snížení platů pracovníků ve školství," řekla šéfka jihomoravských školských odborů Růžena Šalomonová. Podle ní, by odboráři by uvítali i rezignaci ministryně školství Petry Buzkové.

"Zatím jsme se o stávkové pohotovosti nedověděli, ale pedagogové s požadavky odborářů souhlasí a podporují je," řekl Právu ředitel gymnázia v Křenové ulici Miloš Jaroš. 

Některé školy mají jiné problémy

Podle slov dalších pedagogů v Jihomoravském kraji jsou sice platy podstatné a je potřeba s vládou dále jednat, ale některé školy mají existenční problémy, které jsou pro ně nyní důležitější. 

"U nás ve škole nejsou odbory, protože jsme byli zklamaní z předchozího vedení. Nyní vyčkáváme, jak se projeví nové. Když řeknu učitelkám o stávkové pohotovosti, nebudou proti. Ale my u nás teď přednostně řešíme osud školy, takže naše platy jsou v tomto okamžiku na vedlejší koleji," řekla Právu Ivana Řehořová, která stojí v čele neúplné základní školu na největším břeclavském sídlišti na Valtické, kterou chtějí zastupitelé zrušit.

Reklama

Související články

Odboráři u Sobotky nepokročili

Čtvrteční večerní jednání odborářů rozpočtových a příspěvkových organizací s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou o zvyšování platů státních zaměstnanců...

Výběr článků

Načítám