Hlavní obsah

České dráhy zahajují propouštění, týká se 6 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Avizované propouštění na Českých drahách se stává realitou. Podnik musí letos opustit asi 6 tisíc zaměstnanců. A výpovědi se začnou rozdávat už ve čtvrtek. Novinkám to potvrdil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Dráhy mají celkem 77 tisíc zaměstnanců.

Foto: Denisa Ižová

lázně Luhačovice

Článek

K 1. dubnu vznikne u Českých drah 60 uzlových železničních stanic, na kterých se soustředí průřezové činnosti, jako jsou personalistika, administrativa apod. Řídit je bude vrchní přednosta. Na zhruba dvou stovkách podřízených stanic zůstane přednosta, řídit však bude pouze provozní záležitosti. ČD tak chtějí uspořit asi 900 pracovních míst.

K 1. červenci pak dráhy sníží počet dep kolejových vozidel z 11 na osm. Na úseku náměstka pro obchod a provoz, tedy ze stanic, regionálních ředitelství, dep a opraven odejde celkem 3500 zaměstnanců.

Bez odstupného bude stávka

Mezi letos propuštěnými je asi pět tisíc zaměstnanců krátce před důchodem a měli by tedy mít nárok na tzv. doprovodný sociální program. Na něj zatím dráhy mají k dispozici pouze 123 miliónů korun, což by stačilo jen asi pro 1300 lidí. Potřebovaly by ale asi 530 miliónů korun. Železničáři mají totiž nárok na odstupné kolem 100 tisíc korun.

Podle šéfa Odborového sdružení železničářů Jaromíra Duška stále platí usnesení odborů, podle kterého železnice vstoupí do stávky v případě, že ČD nezaplatí odstupné třeba jen jedinému členu OSŽ, který na něj má nárok.

Šťáhlavský uvedl, že dráhy stále usilují o to, aby všichni zaměstnanci s nárokem na odchod v rámci sociálního doprovodného programu odešli za rovných podmínek.

Související témata:

Související články

Strojvůdci do stávky nepůjdou

Dvoudenní stávka strojvůdců Českých drah se nekoná. Stávka měla začít 1. března. Federace strojvůdců se v pátek dohodla s vedením Českých drah. To přislíbilo...

Výběr článků

Načítám