Hlavní obsah

Strojvůdci do stávky nepůjdou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvoudenní stávka strojvůdců Českých drah se nekoná. Stávka měla začít 1. března. Federace strojvůdců se v pátek dohodla s vedením Českých drah. To přislíbilo upravit tarifní třídy pro některé strojvedoucí s platností od 1. března, tak jak federace požadovala. Potvrdil to mluvčí Federace strojvůdců Libor Poláček.

Foto: Jiří Cysař

Samohybné dělo

Článek

Zvýšení tarifů ale letos nebude znamenat růst platů strojvůdců. O navýšení tarifu totiž letos zaměstnancům klesne nadtarifní složka mzdy, to znamená různé odměny a příplatky.

"Vedení ČD jednalo se zástupci federace od 10:00 o odvrácení stávky a předložilo nové řešení," sdělil mluvčí firmy Petr Šťáhlavský. Sborník prací, který má určit tarifní zařazení zaměstnanců, má být vydán již druhý březnový týden s platností od 1. března 2004. Právě platnost od 1. března strojvůdci požadovali. Dráhy dříve označily za nejbližší reálný termín vydání sborníku až začátek dubna.

Vedení ČD podle Šťáhlavského od počátku považovalo stávku za zbytečnou a neopodstatněnou. "Požadavky Federace strojvůdců na zařazení jejich profesí do příslušných tarifních tříd jsou splněny a aktualizovaný Sborník prací je obsahuje," prohlásil s tím, že jeho vydáním k jakémukoliv datu by nikdo nic nezískal, ani by o nic nepřišel.

Stávka by podle něj znamenala pro podnik škody v řádu desítek miliónů korun denně. Záleželo by na počtu zúčastněných strojvůdců, ale dotkla by se každý den víc než půl miliónu cestujících a řady přepravců v nákladní dopravě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám