Hlavní obsah

Češi si přitopili. S tuhými mrazy minulý týden stoupla spotřeba plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty pod bodem mrazu přiměly Čechy více topit. Spotřeba plynu se v minulém týdnu meziročně zvýšila o necelou desetinu. V případě elektřiny byl nárůst ve spotřebě téměř sedmiprocentní. Ukazují to data společnosti Amper Meteo, která spotřebu energií v Česku v kontextu počasí dlouhodobě sleduje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První skutečně chladné období v době energetické krize mají Češi za sebou. Minulý týden dorazily do Česka mrazivé teploty, které vedly ke zvýšenému odběru energií. Průměrná teplota vzduchu byla meziročně o 7,6 °C nižší, vychází z dat Amper Meteo.

„To se samozřejmě projevilo na vysoké spotřebě plynu, která byla meziročně o 9,5 procenta vyšší. Hranici spotřeby plynu 400 GWh jsme překonali v pondělí a velice brzy jsme se dostali až na 450 GWh. Spotřebovali jsme tedy více plynu než minulý rok,“ řekl Novinkám analytik Amper Meteo Kamil Rajdl.

Pro porovnání, v předminulém týdnu, kdy byly teploty o pět až sedm stupňů vyšší, byla maximální denní spotřeba „jen“ 360 GWh.

Foto: Amper Meteto

Spotřeba plynu v ČR.

I přes vyšší spotřebu se však dá na minulém týdnu nalézt pozitivum. V případě očištění o vliv počasí a paroplynovou elektrárnu Počerady totiž vychází, že Češi nadále ve spotřebě spoří. Stejně jako v předešlých týdnech se úspora i minulý týden pohybovala kolem 15 procent.

„Na druhou stranu musíme konstatovat, že tyto úspory jsou v uplynulém týdnu pouze teoretické, protože reálně jsme spotřebovali plynu více, ale bylo to méně, než by se spotřebovalo minulý rok za stejných teplot vzduchu,“ dovysvětlil Rajdl.

Podle něj byla vysoká spotřeba plynu dána i tím, že právě v počeradské elektrárně se vyráběla elektřina skoro celý týden. „Spotřebovala plyn s podílem 5,5 procenta na celkové spotřebě republiky,“ dodal.

Foto: Amper Meteo

Meziroční změny v týdenní spotřebě plynu v ČR.

Větší meziroční spotřeba nastala minulý týden také u elektřiny, a to konkrétně o 6,8 procenta. Po očištění o vliv počasí pak byla spotřeba v porovnání s loňskem téměř identická. K úsporám tedy nedošlo.

Teplejší počasí a svátky

A jaký je výhled na další dny? V průběhu týdne se značně oteplí, což by se společně s vánočními svátky mělo pozitivně promítnout i do spotřeby. „Očekáváme pokles přibližně o 14 procent,“ prozradil Rajdl.

„V pondělí by ještě spotřeba měla být 450 GWh nebo lehce pod. Poté bude postupně klesat na úroveň kolem 330 GWh v pátek a 270 GWh o víkendu. Ale samozřejmě jsou to pouze predikce. Záleží, jaká přesně bude teplota a co s tím udělají svátky,“ doplnil konkrétní čísla.

V sobotu 17. prosince bylo v českých zásobnících uloženo celkem 31,4 TWh plynu, ukazují data Gas Infrastructure Europe – Aggregated Gas Storage Inventory (GIE AGSI).

To odpovídá naplněnosti zásobníků přibližně z 85 procent. Na úrovni celé Evropské unie jsou pak zásobníky plné z 84 procent.

Německo spustilo první terminál na LNG

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám