Hlavní obsah

Německo spustilo první terminál na LNG

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v dolnosaském Wilhelmshavenu je klíčový pro energetickou bezpečnost Německa. Prohlásil to německý kancléř Olaf Scholz při sobotním slavnostním uvedení tohoto zařízení do provozu. Německo podle něj pokračuje v budování dalších takových terminálů.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německý kancléř Olaf Scholz (druhý zleva) při slavnostním zprovoznění terminálu na LNG ve Wilhelmshavenu

Článek

„Dnešek je dobrým dnem pro naši zemi. Je to také ukázkou pro svět, že německé hospodářství zůstává silné,“ řekl Scholz ve Wilhelmshavenu.

Ročně by měl nově otevřený terminál pokrýt téměř šest procent potřeby plynu v Německu. Během několika měsíců bylo vybudováno nové spojovací potrubí o délce asi 26 kilometrů a nové molo pro terminál. Jeho „technickým srdcem“ je loď Höegh Esperanza, jež převádí LNG zpět do plynného skupenství.

Ministr hospodářství Robert Habeck, který se slavnostního zprovoznění terminálu zúčastnil společně se Scholzem a ministrem financí Christianem Lindnerem, upozornil, že bez podobných terminálů by Německo mohlo sklouznout k nedostatku plynu. Jeho ministerstvo také dodalo, že německý dovoz by měl zajistit dodávky také pro další země, a to včetně České republiky.

Federace německého průmyslu ale před přehnanou euforií varuje. „Ani s novým terminálem riziko nedostatku plynu zdaleka nekončí. Aby dodávky zůstaly bezpečné, je nezbytné rychlé zprovoznění dalších plánovaných terminálů a aby společnost a občané plynem nadále šetřili,“ zdůraznil prezident federace Siegfried Russwurm.

Plovoucí terminály na LNG jsou alternativou k dodávkám ruského plynu a federální vláda do zkapalněného plynu upíná všechny své naděje. Wilhelmshaven je prvním z pěti chystaných terminálů.

Dokončena už byla infrastruktura také pro plovoucí terminál v Brunsbüttelu ve Šlesvicku-Holštýnsku. Terminál je prozatím ve Francii a jeho připlutí je naplánováno na leden. Hotov je také terminál v severoněmeckém Lubminu na pobřeží Baltu, který je ale na rozdíl od zařízení ve Wilhelmshavenu a Brunsbüttelu zcela soukromým projektem.

Společnost Deutsche ReGas, která bude terminál LNG v Lubminu provozovat, nyní čeká na konečné povolení. Získat ho chtěla do 1. prosince, nyní předpokládá, že by se tak mohlo stát ještě do konce roku. Terminál už je na místě, do přístavu dorazil v pátek.

Katar se dohodl s Německem na dodávkách zkapalněného plynu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám