Hlavní obsah

Ztratíme schopnost se uživit, protestují zemědělci po celé zemi. Malí farmáři se nepřipojili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky traktorů a další těžké zemědělské techniky vyjely ve čtvrtek na různých místech Česka na protestní jízdy. Proti dotační politice vlády a Evropské unie zemědělci protestovali také na happeningu před pražským Kongresovým centrem. Obávají se rostoucích vstupních nákladů, především cen energií, a nízkých výkupních cen potravin. Tvrdí, že může dojít ke snížení produkce potravin v Evropě a zhoršení jejich dostupnosti pro obyvatele. Kritizují také přesun peněz směrem k menším farmářům. Ti s argumentací nesouhlasí a k akci se nepřipojili.

Do protestních jízd zemědělců se zapojily i traktory.Video: Novinky

 
Článek

Zemědělci se sešli v Praze před Kongresovým centrem ve středu po deváté hodině a protest zahájili tiskovou konferencí, kde vystoupili zástupci jednotlivých svazů.

„Dlouhodobě kritizujeme skutečnost, že se tu připravují velká omezení a že se z Evropy stane dovozce potravin. Chystají se taková omezení, že nejenom Česká republika, ale i celá Evropská unie jako celek ztratí schopnost se uživit,“ uvedl pro Novinky.cz prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Happeningem v Praze chtějí zemědělci docílit toho, že některé z ambic Zelené dohody pro Evropu (Green Dealu) budou přehodnoceny.

Foto: Novinky

Protestní happening u Kongresového centra.

„Pojďme se bavit o tom, co je možné a co není. A pojďme některé věci v čase odložit. Nedokážu si představit, že do roku 2030 máme dát deset procent orné půdy mimo produkci. To bude pravděpodobně znamenat minimálně o deset procent méně potravin v celé Evropě, a to samozřejmě následně znamená o deset procent méně příjmů pro zemědělce. Jedná se o věc, za kterou se musí postavit každý rozumný zemědělec,“ řekl Doležal . Dodal, že v této chvíli mají protestující podporu 14 organizací z 9 členských zemí, zejména ze střední a východní Evropy.

Část zemědělců v Praze protestovala proti změně dotací

Domácí

Podporu pražskému happeningu vyjádřily také další kraje v České republice. Desítky traktorů a další těžké zemědělské techniky vyjely na silnice na Vysočině, v Pardubickém, Královéhradeckém, Jihočeském, Zlínském či Karlovarském kraji.

„Jedná se o podporu našeho happeningu a symboliku toho, že zemědělci nevidí světlo na konci tunelu. Ba naopak se na ně chystají další omezení, mají velmi vysoké náklady, a to všechno jim zkomplikuje život. Pokud nedokážou prodat svou produkci za vyšší cenu, což nechtějí, protože chceme cenově dostupné potraviny, tak nemohou fungovat dál,“ zakončil Doležal.

Malí farmáři: Jde se správným směrem

S protesty nesouhlasí Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR), která sdružuje hlavně malé farmáře a která kroky současné vlády podporuje. Podle ní čtvrteční akce „účelově pořádá vedení těchto organizací především na objednávku úzké skupiny majitelů největších agropodniků“. Asociace tvrdí, že protesty jsou ve skutečnosti namířeny proti zájmům většiny českých zemědělců i českých spotřebitelů.

Vládní změny dohodnuté s většinou zemědělských organizací nebudou mít podle ASZ ČR negativní dopady ani na velké zemědělské podniky. „Nynější zemědělská politika jistě není ve všem ideální, ale po mnoha letech konečně vykročila správným směrem,“ uvedlo vedení asociace.

Reklama

Výběr článků

Načítám