Hlavní obsah

Část zemědělců v Praze protestovala proti změně dotací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

V Praze se ve středu sešli zemědělci protestující proti změně rozdělování dotací ve prospěch menších farmářů. Po poledni se vydali k budově Úřadu vlády. Policie odhadla počet účastníků demonstrace na 2000 osob. Kolem 14:30 byla demonstrace ukončena.

Demonstrace zemědělců v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Kvůli pochodu museli řidiči v centru metropole počítat s omezováním dopravy.

Nejprve pochod přerušil provoz na magistrále ve směru na Prahu 4, následně v Žitné ulici. Po 13. hodině dorazil před Strakovu akademii, kde probíhalo zasedání vlády.

Zemědělci do průvodu vyzbrojili transparenty s hesly o Konci českého zemědělství, Generální stávce či o požadavku rovných podmínek.

Malí farmáři protest Agrární komory odmítli. Podpora byla podle nich dlouhodobě nastavena ve prospěch velkých firem.

Průvodu dopoledne předcházelo shromáždění ve velkém sále Lucerny. Ke shromážděným zemědělcům promluvil mimo jiné prezident Agrární komory Jan Doležal, podle kterého se produktivní zemědělci kvůli novému nastavení dotací ocitnou na hranici přežití.

Tvrdil také, že přesun peněz k menším farmářům povede k tomu, že střední a větší podniky nebudou schopné konkurovat firmám z okolních zemí. Tam vesměs farmáři hospodaří na menších plochách.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Protestní pochod zemědělců a odborářů Zachraňme udržitelné české zemědělství a ceny českých potravin.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na setkání řekl, že vláda podpoří živočišnou výrobu a pěstitele citlivých komodit, jako jsou například pěstitelé brambor.

Komora i Zemědělský svaz už od ledna protestují proti změnám v nastavení dotací na období mezi lety 2023 až 2027.

Kritizují vládní rozhodnutí změnit nastavení takzvané redistributivní platby, kterou zemědělci dostávají na prvních 150 hektarů půdy.

Na další dotační období to bude 23 procent z celkové částky na přímé platby, původně bylo plánováno deset procent. Více peněz tak dostanou malí farmáři.

FOTO: Zemědělci demonstrovali před Úřadem vlády proti změnám v dotacích

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám