Hlavní obsah

„Ne znamená ne“. Vláda schválila změnu definice znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

„Ne znamená ne“. Tak se dá popsat novela trestního zákoníku upravující mimo jiné definici znásilnění, kterou schválila ve středu vláda. Podle návrhu by mělo dojít k opuštění konceptu ze silou vynuceného pohlavního styku a nahrazení za nesouhlasný styk.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Článek

„Nepředkládám novelu proto, že bych podlehl jisté módnosti tématu – módnost mívá sklony k povrchnosti. Ještě před časem jsem si nebyl úplně jistý její přínosností pro trestní řízení a tím i pro oběti sexuálního násilí. V uplynulém roce jsem ovšem absolvoval mnoho diskusí, mnohé si uvědomil a teď jsem přesvědčen, že jde o krok, nikoli zbrklý skok, správným směrem,“ napsal na síti X ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který novelu předložil.

Člověk by měl, pokud je toho schopný, projevit nesouhlas se sexuálním stykem. Najevo ho může dát nejen slovně, ale také neverbálně gestem, pláčem nebo zaujetím obranné pozice.

Nově by se do zákoníku měla zavést definice bezbrannosti. To by mělo řešit případy, kdy osoba není projevení nesouhlasu schopna, například kvůli tzv. zamrznutí, kdy oběť kvůli šoku není schopna se jakkoliv bránit, nemoci, spánku, duševní poruše, silné opilosti, spoutání, nízkému či vysokému věku či zdravotnímu handicapu.

Muž si odpyká 16 let za pokus o vraždu a za znásilnění dvou dívek

Krimi

V současnosti existují činy znásilnění, sexuální nátlak a pohlavní zneužití. Znásilnění je podle trestního zákoníku chápáno jako přimění k pohlavnímu styku násilím, pod pohrůžkou násilí nebo jiné těžké újmy či zneužití bezbrannosti.

Podle návrhu by trestný čin znásilnění měl zahrnovat pouze soulož. Jiné sexuální praktiky mají být vyčleněny do nového trestného činu „sexuální útok“.

Novela má taktéž změnit nahlížení soudů na sexuální praktiky s dětmi do 12 let. Pokud by předloha v dané podobě prošla parlamentem a prezident by ji podepsal, vždy by se tyto praktiky považovaly za znásilnění či sexuální útok, nikoli za pohlavní zneužití, za něž jsou tresty nižší.

O novele Blažek diskutoval s poslanci i odborníky a na svém profilu na síti X uvedl, že se na podobě předlohy shodli. Tudíž „má šanci na velkou podporu ve Sněmovně“, kam nyní norma zamíří. Následně ji pak čeká ještě schvalování v Senátu a podpis prezidenta, aby mohla začít platit.

Osmiletého chlapce z Plzeňska macecha svazovala, přelepovala mu pusu a  nutila ho k sexu. Dostala 4 roky

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám