Hlavní obsah

Prezident potřebuje psychiatra, řekla Stehlíková před soudem se Zemanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková prohlásila, že prezident Miloš Zeman potřebuje kvůli svým závislostem na alkoholu a tabáku psychiatrickou pomoc. Řekla to před zahájením čtvrtečního soudního jednání ve sporu, který s ní Zeman vede. Prezident po Stehlíkové u Obvodního soudu pro Prahu 3 žádá omluvu a milion korun na Fond ohrožených dětí za výroky, které o jeho zdraví zveřejnila v souvislosti s jeho loňskou hospitalizací. Soud nechá vypracovat ústavní posudek a jednání bude pokračovat na konci února příštího roku.

Džamila Stehlíková k žalobě Miloše ZemanaVideo: Novinky

 
Článek

Lékařka tehdy mimo jiné uvedla, že abstinování prezidenta v nemocnici vedlo k náběhu na delirium tremens. Zmínila také metabolický rozvrat kvůli alkoholické jaterní cirhóze, trvalé poškození mozku či skokové zdementnění. Podle hradního právníka Marka Nespaly si tyto informace buď Stehlíková vymyslela, nebo ji někdo napálil.

Stehlíková si však za svými výroky nadále stojí. „Pan prezident se nikdy netajil zálibou v alkoholu, tabáku. To jsou diagnózy ryze psychiatrické. A právě ta závislost na alkoholu je hlavní příčinou cirhózy jater, o které není pochyb. Když chcete léčit cirhózu, tak musíte léčit tu primární chorobu. To dělá psychiatr, nejlépe adiktolog, to znamená odborník na návykové nemoci,“ řekla před čtvrtečním soudním jednáním.

Hradní pravník Marek Nespala k soudnímu jednáníVideo: Novinky

Soud má lidem otevřít oči

Stehlíková zkritizovala také to, že se pravidelně neschází lékařské konzilium k posouzení Zemanova zdravotního stavu. „Chceme vědět komplexní stav pana prezidenta. Pan prezident není zdráv, to vidí každý laik na první pohled. Přece nejde takhle se starat o hlavu státu,“ zdůraznila. „Soud otevře lidem oči, že to není v pořádku. Jde mi o to, abychom neopakovali stejné chyby. To, jak dopadnu já, je mi jedno,“ dodala.

Zeman podal na Stehlíkovou žalobu jako soukromá osoba a zároveň z pozice prezidenta republiky. Toto „schizma“ Nespala vysvětlil tím, že Zeman podal žalobu na Stehlíkovou jako na soukromou osobu a zároveň i jako na lékařku, kvůli „kvalifikaci skutku a jeho závažnosti“.

Prezident kromě omluvy po Stehlíkové požaduje milion korun na účet Fondu ohrožených dětí. „Zásah byl tak razantní, že omluva nestačí,“ uvedl u soudu Nespala. Vyjádření Stehlíkové označil za „věšteckou diagnostiku“.

Stehlíková: Zeman chce milion a omluvu za slova o cirhóze

Domácí

Právní zástupce Stehlíkové Artur Ostrý u soudu uvedl, že výroky zazněly v době, kdy se od prezidenta republiky očekává výkon jeho funkce (šlo o období voleb do Poslanecké sněmovny).

„Jsou věci, které jsou notoricky známé - a pan prezident se tím nijak netají -, že pan prezident má velmi kladný vztah k alkoholu, který vyústil ke stavu, ve kterém byl na přelomu loňského září a října,“ řekl Ostrý a připomněl Zemanovo „nezřízené pití, ke kterému se hrdě hlásil, kdy se nechal slyšet, že denně vypije dvě až tři lahve vína, které večer zapije několika panáky tvrdého alkoholu.“

Obhájce Stehlíkové zmínil rovněž články o tom, kdy Zeman měl vidiny o „pavoucích, kteří lezou po zdi a padají jim nohy“, případně o Zemanově jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, kterého oslovoval Andreji a mluvil na něj rusky. Nespala tato tvrzení označil za „pavlačové, mediální, bulvární smetí“.

Řekněte jména. Zeman chce ze Stehlíkové dostat identitu donašečů z ÚVN

Domácí

Stehlíková již dříve sdělila, že pouze jako lékařka vyjádřila svůj názor a domněnku ve chvíli, kdy veřejnost neměla o stavu prezidenta dostatečné informace. Domnívá se, že její názor později potvrdili odborníci, kteří Zemana léčili. Je také přesvědčena, že její vyjádření nebylo nactiutrhačské.

Zeman byl loni na podzim dvakrát hospitalizovaný, důvod nicméně Hrad nesdělil. Člen Zemanova lékařského konzilia Pavel Pafko však naznačil, že šlo právě o cirhózu jater.

Reklama

Výběr článků

Načítám