Hlavní obsah

Česká politika je na tom prachbídně. Prezidentovi či vládě důvěřuje sotva třetina lidí

Prezidentovi Miloši Zemanovi i vládě věří 28 procent Čechů, ukazuje to reprezentativní šetření CVVM. Sněmovna má pak důvěru 26 procent, Senát 32 procent veřejnosti. Nejvyšší důvěře (62 %) se těšili starostové obcí s obecními zastupitelstvy (61 %).

Článek

Důvěra v prezidenta od jara klesla o 10 procentních bodů. „Prezidentovi spíše důvěřují lidé ve věku od 65 let výše, dotázaní z obcí a malých měst, obyvatelé Čech a zvláště Středočeského kraje, důchodci a voliči ANO. Naopak nižší důvěru k prezidentovi vykazují absolventi vysokých škol, dotázaní z měst či Moravané,” uvádí průzkum.

Naopak vládě častěji důvěřovali lidé ve věku 15 až 29 let, absolventi vysokých škol, studenti či podnikatelé. „Relativně nižší důvěru nebo vyšší podíl nedůvěřujících vládě šetření ukázalo mezi respondenty od 55 let výše,” stojí v průzkumu.

Důvěra v prezidenta opět klesla

Domácí

Poslanecké sněmovně pak častěji důvěřují mladí lidé ve věku do 29 let, podobně také Senátu ve zvýšené míře důvěřují mladí ve věku do 19 let a lidé ve věku od 30 do 39 let.

Vnímání politické situace se zhoršuje 

Nízká (14 procent) je také spokojenost s politickou situací v České republice. „V porovnání s posledním šetřením z jara 2022 se hodnocení politické situace výrazně zhoršilo,” uvádí průzkum.

„Hodnocení politické situace se dostalo na nejhorší úroveň od května 2017, kdy se do hodnocení promítala eskalující vládní krize tehdejší koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL premiéra Bohuslava Sobotky,” dodává.

Spokojenost s politickou situací pak roste se zlepšujícím se hodnocením životní úrovně vlastní domácnosti či se zlepšujícím se hodnocením ekonomické situace.

Šetření CVVM probíhalo od 14. května do 11. července. Zúčastnilo se ho 994 respondentů starších 15 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám