Hlavní obsah

Poslední pocta Gorbačovovi: Bez Putina, ale s Orbánem a diplomaty ze Západu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslední rozloučení s prvním a jediným sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem (91) se koná v sobotu ve sloupovém sále Domu odborů v Moskvě, kde se lid loučil jak s Vladimirem Leninem (leden 1924), tak s Josifem Stalinem (březen 1953). Tuto část Gorbačovova pohřbu „s prvky státního pohřbu“ organizuje kremelská administrativa.

Pohřeb Michaila Gorbačova v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

Nosiči doprostřed síně umístili Gorbačovovu otevřenou rakev, v pozadí přitom hrála tichá melancholická hudba z filmu Schindlerův seznam. Po obou stranách rakve stáli dva strážci v uniformě, napravo byl umístěn portrét bývalého prezidenta a nalevo seděla jeho rodina.

Na místo proudily davy lidí, kteří tam pokládali květiny, než se uklonili, aby Gorbačovovi vzdali hold.

Gorbačovově rodině se poklonilo také několik významných ruských představitelů a osobností ze světa kultury, včetně zákonodárce ruské Státní dumy Konstantina Kosačeva a popové zpěvačky Ally Pugačovové.

Foto: ČTK

Pohřeb Michaila Gorbačova v Moskvě

Putin pohřeb Gorbačova vynechá

Zahraniční

Ruský prezident Vladimir Putin se Gorbačovova pohřbu neúčastní, se zesnulým se rozloučil v nemocnici, kde se exprezident léčil s onemocněním ledvin a podstupoval dialýzu.

Foto: ČTK/AP

Vladimir Putin u rakve s Michailem Gorbačovem

Západní vysoce postavení představitelé, kteří by se za normálních okolností rozloučení s Gorbačovem zúčastnili, vesměs chybí. I proto, že Rusko v reakci na západní sankce kvůli jeho invazi na Ukrajinu zakázalo vstup do země mnoha vysoce postaveným politikům z Evropské unie, Spojených států a dalších západních zemí.

Ze zahraničních představitelů se sobotního pohřbu zúčastnili především velvyslanci a diplomaté. Zúčastnit se měl třeba americký velvyslanec v Rusku John Sullivan či chargé d'affaires německého velvyslanectví v Moskvě.

Na pohřeb dorazil také maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: ČTK/AP

Viktor Orbán na pohřbu Michaila Gorbačova

Orbán přijel do Moskvy. K rakvi s Gorbačovem položil růže

Zahraniční

Sloupové síni Domu odborů v minulosti mnohokrát sloužila jako místo rozloučení s vysokými představiteli SSSR.

Naposledy se v klasicistní budově, která původně sloužila radovánkám a od konce osmnáctého století se stala dějištěm největších společenských akcí moskevské šlechty, konal pohřeb letos v dubnu, kdy zemřel Vladimir Žirinovskij, dlouholetý šéf ultranacionalistické strany LDPR.

Ze sloupového sálu poputují ostatky Gorbačova na proslulý Novoděvičí hřbitov. Tam tělo státníka dle jeho poslední vůle spočine po boku manželky Raisy.

Na Novoděvičím hřbitově jsou pochovány desítky předních ruských spisovatelů, intelektuálů i politiků, včetně prvního ruského prezidenta Borise Jelcina. Ze sovětských lídrů je na tomto místě uložen pouze Nikita Chruščov, ostatní sovětští vůdci jsou pohřbeni u zdi Kremlu.

Světoví lídři vyzdvihují zásluhy Gorbačova o konec studené války

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám