Hlavní obsah

Zeman: Jako občan si přeji vládu Babiše a Okamury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Příští vládu by měli podle exprezidenta Miloše Zemana sestavit nynější opoziční hnutí: ANO Andreje Babiše a SPD Tomia Okamury. Zeman to prohlásil na sobotním sjezdu SPD, kam osobně dorazil podpořit Okamuru obhajujícího post šéfa SPD.

Projev Miloše Zemana na celostátní konferenci SPDVideo: Novinky

 
Článek

„Jako občan si přeji v parlamentních volbách vládní koalici hnutí ANO a SPD,“ prohlásil Zeman ve svém vystoupení.

Volby do Sněmovny by měly být příští rok na podzim.

Budoucí koaliční spolupráci SPD a ANO podle Zemana brání dvě překážky. První je, že SPD dostatečně nepodpořilo Babiše v loňské prezidentské volbě. „To je politická chyba, která by se neměla stát, ale stalo se a už je to za námi,“ řekl Zeman. „Ale jedinou podstatnou překážkou je to, že chcete odejít z Evropské unie ,“ dodal.

Okamura za podporu Ukrajiny zkritizoval i Babišovo ANO

Domácí

Hnutí ANO na rozdíl od SPD o vystoupení z Unie neuvažuje. Podle Zemana je řada důvodů, proč v EU zůstat. „Jsou to peníze, peníze a zase peníze. Od Evropské unie jsme dostali několik set miliard korun a to se počítá,“ řekl Zeman.

Dodal, že na Unii je ještě dobrý volný pohyb osob, zboží a kapitálu. Za vadu Unie považuje, že v ní mají nyní hlavní slovo ti, kteří prosadili „šílenství, jako je Green Deal“ nebo různá nařízení, která se snaží svázat život lidí. „S tím s vámi souhlasím, ale nesouhlasím s vystoupením z Evropské unie,“ podotkl Zeman.

SPD Babiše nepodpořilo

Prezidentské volby

„Vláda se bojí lidí i Kalouska“

Kriticky se na adresu SPD vyjádřil i proto, že podle něj neplní svůj program, když poslanci hnutí ještě nenavrhli zákon na přímou volbu starostů a hejtmanů. „To je vaše politická značka a vy na tu značku téměř kašlete. Mluvili jste tu jen o referendu. Copak přímá demokracie je jen referendum? Přímá demokracie je i přímá volba starostů, hejtmanů,“ řekl Zeman. Okamura k tomu poznamenal, že před nedávnem tento zákon už ve Sněmovně navrhli.

Zeman se tvrdě pustil do vlády Petra Fialy. Podle bývalého prezidenta se vládní strany nebojí jen obyčejných lidí, ale i stranických kolegů. „Nejschopnější a možná jediný schopný člen TOP 09 Miroslav Kalousek byl méně schopnými až neschopnými členy TOP 09 brutálně vyřazen z kandidatury do evropského parlamentu. Proč? Protože se obávali tzv. skokanů, a proto si skokany zakázali,“ připomněl Zeman, že při sestavování kandidátky Spolu do evropského parlamentu neprošli někteří známí politici.

Kalousek: Cílem kandidátky Spolu je ochránit mandáty ODS

Domácí

Okamurovi také blahopřál k tomu, že minulý týden pražský obvodní soud rozhodl, že ministerstvo vnitra se SPD musí omluvit. „Za to, že vás ministerstvo vnitra patrně v úzké spolupráci s Koudelkovou tajnou službou označilo za extremisty,“ řekl Zeman. Dodal, že on SPD nepovažuje za extremisty, ale za radikály.

Další bývalý prezident Václav Klaus poslal SPD zdravici, ve které uvedl, že by měli aktivizovat stoupence SPD před eurovolbami. „Voliči budou mít možnost volbou vyjádřit, že oni také válku nechtějí,“ uvedl Klaus.

Dodal, že ve volbách mohou voliči vyjádřit nesouhlas s politikou pětikoaliční vlády.

Stát se musí omluvit SPD, rozhodl soud

Domácí

Výběr článků

Načítám