Hlavní obsah

Stát se musí omluvit SPD, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stát se musí omluvit SPD za to, že ji vnitro spojilo s xenofobií a předsudečnou nenávistí, rozhodl ve středu Obvodní soud pro Prahu 7. Proti rozsudku se lze odvolat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura (vlevo) a místopředseda Radim Fiala

Článek

Ministerstvo vnitra ve zprávě o extremismu za rok 2020 uvedlo, že nejvýznamnějším uskupením mezi „extremistickými skupinami s dominujícím xenofobním prvkem“ je hnutí SPD.

Hnutí se proti zařazení ohradilo a rozhodlo se bránit soudní cestou a Obvodní soud pro Prahu 7 mu dal za pravdu. Ministerstvo vnitra zváží odvolání.

„Prokázalo se, že SPD je legitimní demokratický subjekt,“ tlumočila reakci na verdikt předsedy SPD Tomia Okamury mluvčí hnutí Barbora Šťastná.

Tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček (SOCDEM) odmítl, že by došlo ke zneužití výroční zprávy v politickém boji, jak tvrdil předseda SPD Tomio Okamura.

Podle SPD ministerstvo „rezignovalo na řádné odůvodnění a prokázání jakýchkoliv svých negativních tvrzení k tíži SPD“ a pro svá tvrzení nepředložilo relevantní důkazy.

„Velké množství podkladů se ani nevztahovalo k období, které mělo být danou souhrnnou situační zprávou monitorováno,“ uvedlo hnutí.

Zpráva mimo jiné konstatovala, že „příznivci xenofobních subjektů často opakují myšlenky produkované prokremelskou propagandou“ a poukazovala na jejich „symbiózu s dezinformačními weby“.

Okamura označil Ukrajince za „nácky“, válku podle něj ukončí Trump

PoliTalk

Reklama

Výběr článků

Načítám