Hlavní obsah

SPD Babiše nepodpořilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) se podpory od SPD před druhým kolem voleb nedočká. Před jednáním Sněmovny to uvedl předseda hnutí Tomio Okamura. Podle očekávání se hnutí vymezilo i proti druhému kandidátovi Petru Pavlovi.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Kandidát na prezidenta Jaroslav Bašta (vlevo) a předseda SPD Tomio Okamura na tiskové konferenci

Reklama

Článek

„O žádné přímé podpoře nikoho jsme v SPD nejednali. Náš kandidát je Jaroslav Bašta,“ uvedl Okamura před mimořádným jednáním Sněmovny, na němž se opozice pokusí vyslovit nedůvěru vládě premiéra Petra Fialy (ODS).

„Voliči jsou dostatečně inteligentní, naše doporučení je zcela jasné a dává občanům různé možnosti,“ uvedl Okamura s tím, že například Bašta avizoval, že hodí ve druhém kole prázdný lístek.

Doporučení pak podle jeho slov dává voličům hnutí různé možnosti. „Doporučení je ne Petra Pavla,“ upřesnil šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Voliči tak buď mohou hodit do urny prázdný lístek, nejít k volbám, nebo volit šéfa ANO Babiše.

Okamura Babiše vyzýval k odstoupení

Okamura přitom před prvním kolem vyzval Babiše k odstoupení. „Babiš nemá ve druhém šanci,“ tvrdil předseda SPD s tím, že předsedu ANO nesnáší sedmdesát procent voličů.

Babiš přitom o podporu voličů SPD ve druhém kole stál. SPD je vedle ANO druhou opoziční stranou ve Sněmovně, zatímco Petra Pavla podpořili na Hrad zástupci vládní koalice.

Podporu Pavlovi vyjádřili ale i další neúspěšní kandidáti, mezi nimi ekonomka Danuše Nerudová či senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer.

Druhé kolo prezidentských voleb se bude konat 27. a 28. ledna.

Babiš couvá. Na billboardech nemělo být voják, ale generál

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám