Hlavní obsah

Zastánci homosexuálních sňatků se kompromisu bojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oříšek v podobě rovných sňatků pro homosexuály, které štěpí vládní koalici, se poslanci pokusí rozlousknout zřejmě na podzim. Ve hře je přitom několik variant, jak se s kontroverzním tématem vypořádat.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Konzervativnější poslanci navrhují schválit kompromisní návrh, kde by se svazkům homosexuálů neříkalo manželství, ale například partnerství (jak navrhuje třeba zákon z dílny KDU-ČSL), a zároveň vetkl manželství jako výlučný svazek muže a ženy pod ústavní ochranu.

Vláda ve středu dala poslaneckému návrhu lidovců neutrální stanovisko. „Vláda v zásadě vnímá navrženou změnu jako ne zcela dostatečnou. K narovnání se spíš přibližuje, než že by jej řešila komplexně. Navíc neobsahuje úpravu rodičovských práv,“ řekl ministr pro legislativu za piráty Michal Šalomoun. Piráti a STAN už dříve deklarovali, že jejich ministři návrh zamítnou.

Buď se najde kompromis, anebo se tím budeme zabývat každé volební období
Marek Benda

Normu teď čeká debata ve Sněmovně, která začne až v září po sněmovních prázdninách. Vláda si vzala volno jen na dva týdny. „Předpokládal bych za nejsprávnější schválit rozšíření registrovaného partnerství bez toho, abychom tomu říkali manželství, a současně schválili změnu Listiny základních práv a svobod, která řekne, že slova mají svůj význam. To by ukončilo kulturní války, které kolem tohoto tématu permanentně propukají a zajímají jen malou část populace,“ řekl Právu předseda klubu ODS Marek Benda.

Členové církví volají po tom, aby vláda ukončila spolupráci s konzervativní Aliancí pro rodinu. Přidává se i Bartoš

Domácí

To odmítají zastánci tzv. manželství pro všechny. Podle nich by takový kompromis rovné sňatky zcela zablokoval. „Pokud by byla ústavní novela přijata, hrozilo by zabetonování vývoje v této oblasti na roky, možná až desetiletí,“ řekla Právu pirátská poslankyně Klára Kocmanová.

„Pro schválení manželství pro všechny by bylo totiž třeba opět změnit Ústavu a zakotvení manželství jako svazku muže a ženy z ní odstranit, k čemuž je třeba ústavní třípětinová většina ve Sněmovně i Senátu. Bylo by to poprvé od vzniku ČR, kdy by došlo v oblasti práv stejnopohlavních párů k negativnímu vývoji,“ doplnila.

Oběma táborům chybějí hlasy

Před takovým scénářem varují i aktivisté. „Výrazně se zvýšila hrozba, že rozšíření registrovaného partnerství povede k přijetí ústavního zákazu manželství pro gaye a lesbické páry,“ řekl Právu Filip Milde z iniciativy Jsme fér, která za rovné sňatky bojuje.

Obě strany sporu nicméně připouštějí, že k ústupkům bude muset dojít. „Ukazuje se, že zastáncům manželství pro všechny chybějí ve Sněmovně hlasy. Stejně tak chybějí hlasy pro ústavní novelu. Buď se najde kompromis, anebo se tím budeme zabývat každé volební období,“ uvedl Benda.

Koncem června Sněmovna po vyčerpávající debatě a následné dohodě pustila do druhého čtení oba protichůdné návrhy. Ve finálním třetím čtení, spekulují poslanci, by se ale většina ani pro jeden návrh nemusela najít. Navíc ke změně Ústavy je potřeba 120 hlasů a kluby ANO i ODS nejsou v této otázce jednotné.

Většina Čechů podporuje manželství homosexuálů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám