Hlavní obsah

Většina Čechů podporuje manželství homosexuálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době, kdy poslanci projednávají možnost uzákonit sňatky homosexuálů, má tuzemská veřejnost o zrovnoprávnění gayů a leseb poměrně jasno. Většina lidí nemá v případě homosexuálů problém s uzavíráním registrovaného partnerství, adopcí dětí partnera ani adopcí dětí z ústavů. Česká veřejnost většinově podporuje pro osoby stejného pohlaví i možnost uzavírat sňatky. Plyne to z šetření CVVM.

Foto: Novinky

Homosexuální ženy a muži by měli mít právo

Článek

S možností uzavírat registrované partnerství, které již český právní řád umožňuje, souhlasí 83 procent lidí. Umožnit homosexuálům adoptovat potomky svého partnera, podporuje 77 procent lidí.

Umožnit homosexuálům adopce dětí, které vyrůstají v ústavech, souhlasí 63 procent lidí. Jejich právo uzavírat sňatky, podporuje 58 procent lidí.

„Mezi odpůrce všech sledovaných práv se častěji zařadili respondenti starší 65 let, dotázaní hodnotící svou životní úroveň jako špatnou a lidé hlásící se k levicové politické orientaci,“ uvedlo CVVM a připomnělo, že v roce 2005 podporovalo možnost uzavřít sňatek 38 procent lidí. Podobně se v čase proměňovaly i názory na možnosti adopcí.

Z manželství pro všechny se stala politická hra

Domácí

Z průzkumu dále plyne, že 51 procent dotázaných má mezi přáteli či známými gaye či lesbu. Právě tito lidé častěji podpořili všechna sledovaná práva.

„Více než polovina (54 procent) české veřejnosti je přesvědčena o tom, že přiznání k homosexualitě by nezpůsobilo potíže v soužití s ostatními lidmi v daném městě či obci,“ uvedl průzkum, do kterého se zapojilo 834 respondentů. Data byla sbírána od 27. března do 22. května.

Anketa

Máte mezi přáteli či známými někoho s homosexuální orientací a podporujete uzákonění sňatků gayů a leseb?
Mám a podporuji
28,7 %
Mám a nepodporuji
25,9 %
Nemám, ale podporuji
5,2 %
Nemám a nepodporuji
40,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3472 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám