Hlavní obsah

Členové církví volají po tom, aby vláda ukončila spolupráci s konzervativní Aliancí pro rodinu. Přidává se i Bartoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové církví a náboženských obcí zveřejnili výzvu, aby stát a jeho struktury přestaly spolupracovat s Aliancí pro rodinu. Konzervativní spolek se staví například proti manželství pro všechny a je také proti adopci dětí stejnopohlavními páry. Podle autorů výzvy jdou cíle aliance proti hodnotám náboženství i demokratického státu.

Foto: MICHAL ŠULA / MAFRA, Profimedia.cz

Předsedkyně Aliance pro rodinu Jana Jochová na snímku z roku 2019

Článek

Konzervativní spolek vede Jana Jochová Trlicová, která je asistentkou poslance ODS Václava Krále. Aliance radila také ministerstvu práce a sociálních věcí, v jehož čele stojí šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL), jak dříve upozornil Deník N.

Ve výzvě, pod níž je podepsáno 17 lidí v čele se členy dua Pastoral Brothers a která se obrací na premiéra Petra Fialu (ODS), ministra práce Jurečku (KDU-ČSL), šéfa resortu spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) a poslance ODS Krále, stojí, že Aliance pro rodinu často prezentuje své působení v souvislosti s náboženskými hodnotami.

„My se ale také opíráme ve svém působení o náboženské hodnoty. Hodnoty, které jsou stěžejní nejen pro naši víru, ale i pro náš stát. U Aliance pro rodinu bohužel tyto hodnoty nespatřujeme,“ uvádějí.

Piráti odhlasovali, že nevěří ministru spravedlnosti Blažkovi. Bartoš chce jednat s premiérem

Domácí

Aliance se podle nich naopak snaží dosáhnout cílů, které jdou proti zmíněným hodnotám. Zlehčuje podle nich například volební právo žen, šíří hysterii či ohrožuje zdraví a psychický vývoj dětí a mládeže tím, že označuje homosexualitu jako nemoc.

Autoři také ve výzvě tvrdí, že Aliance pro rodinu popírá a znevažuje vědecké poznání.

Rozdílné názory v koalici

Výzvu na sociálních sítích podpořil šéf Pirátů Bartoš. „Asi tak. Jako člověk, občan, otec a křesťan souhlasím. Ostatně své výhrady o zapojení ultrakonzervativních spolků do pracovních skupin jsme směřovali příslušným ministrům několikrát. Nemám problém s tím, že si někdo myslí, že země je placka. Je však důležité pečlivě sledovat, zda a jaký možný vliv mohou mít síly, které ve svém učení popírají svobodu člověka,“ uvedl na Twitteru Bartoš.

A doplnil: „Je třeba brát v úvahu právní rámec, ve kterém všichni žijeme. Vidíme více a více destruktivních dopadů na ženy, menšiny, lidi s jinou než heterosexuální orientací, ale i na proces vzdělávání v řadě států, které jinak považujeme za docela demokratické.“

Reakci lidí, na něž se výzva členů církví obrací, Novinky zjišťují.

Konzervativní spolek se staví například proti manželství pro všechny, což je téma, které rozděluje i vládní koalici. Zatímco Piráti, TOP 09 či STAN manželství pro všechny chtějí, lidovci a většina ODS jsou proti.

Téma se tento týden vrací na jednání Poslanecké sněmovny, kde by poslanci měli pokračovat v úvodní debatě o uzákonění možnosti manželství i pro stejnopohlavní páry.

Současně by ale měli zahájit i projednávání novely, která by naopak ústavně zakotvila ochranu manželství jako svazku muže a ženy.

Rada ČT dala za pravdu stížnosti na pořad 168 hodin

Domácí

Nacher: Chceme pomoci stejnopohlavním párům v jejich strastech

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám