Hlavní obsah

Zásoby „sovětských“ zbraní se tenčí, řekl Fiala Stoltenbergovi k pomoci Ukrajině

Brusel

Česká republika podle premiéra Petra Fialy (ODS) v podstatě vyčerpala zásoby zbraní ze sovětské éry, které mohla poslat na pomoc Ukrajině bránící se ruské agresi. Fiala to ve čtvrtek řekl v Bruselu po jednání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Salvový raketomet RM-70

Článek

„Naše podpora (Ukrajiny) bude pokračovat, nicméně naše zásoby sovětských zbraňových systémů se už tenčí a bude třeba je doplnit,“ řekl  Fiala s odkazem na nedávnou dohodu s Německem o poskytnutí tanků značky Leopard.

Česká republika by měla dostat dvě desítky tanků Leopard 2A4 a následně si dokoupit nejmodernější Leopardy 2A7.

Fiala zmínil, že ČR poskytuje ukrajinské armádě i technickou podporu. Mělo by se jednat například o opravy a servis techniky.

Česko poslalo na Ukrajinu nespecifikovaný počet tanků T-72 či salvové raketomety RM-70 na podvozcích Tatra či houfnice DANA.

Nejen tanky. Česko dodalo na Ukrajinu houfnice a raketomety RM-70 Grad

Evropa

Podle Fialy bude prioritou českého předsednictví právě téma Ukrajiny.

„Během českého předsednictví EU bude Ukrajina prioritou,“ uvedl Fiala s odkazem na poválečnou obnovu země.

Stoltenberg poděkoval Fialovi za vojenskou pomoc Ukrajině, která od konce února čelí ruské invazi.

Hovořili spolu také o další vojenské pomoci Ukrajině, obranné politice i dalším rozšiřování evropského bloku.

Fiala odletěl společně s delegací ve čtvrtek ráno. Vedle setkání se Stoltenbergem měl dopoledne na programu také setkání s lídry šestice balkánských zemí (Srbska, Černé Hory, Albánie, Severní Makedonie, Bosny a Kosova), které usilují o vstup do EU.

Bude to stát hodně úsilí a peněz, ale nenecháme vás padnout, řekl Fiala

Domácí

Podle očekávání se však zásadního posunu nedočkají. Před odletem uvedl, že za klíč k posunu v jejich integraci považuje odblokování napětí mezi Severní Makedonií a Bulharskem.

Historické sblížení s Ukrajinou

Naopak Ukrajina by se podle Fialy mohla dočkat od účastníků summitu udělení kandidátského statusu.

Daný krok označil za symbolický, za vyjádření solidarity a sounáležitosti se zemí, která od konce února čelí ruské invazi.

Ve čtvrtečních odpoledních hodinách začne zasedání Evropské rady, jehož se Fiala rovněž zúčastní. Jednání bude pokračovat v pátek, následně premiér zamíří večer zpět do Prahy.

Červnový summit EU je poslední vrcholnou schůzkou francouzského předsednictví, od něhož převezme v pátek 1. července vedení EU Česko.

Fiala: Chceme klíčové elektrárny pod kontrolou státu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám