Hlavní obsah

Fiala: Chceme klíčové elektrárny pod kontrolou státu

Praha

Vláda chce v budoucnu získat pod kontrolu státu celou síť klíčových elektráren a mít vlastní výrobu elektřiny. Ve středečním projevu to řekl premiér Petr Fiala .

Projev premiéra Petra FialyVideo: ČTK

 
Článek

„Součástí naší strategie je, aby stát získal v blízké budoucnosti celou síť klíčových tuzemských elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny. Není to řešení pro tuto zimu, bude to proces, který chvíli potrvá, ale chceme s tím začít, co nejdříve,” řekl ve středečním projevu k občanům Fiala.

„Našim hlavním cílem musí být energeticky soběstačná Česká republika. Masivně podpoříme výstavbu fotovoltaických elektráren. Bude nás to stát spoustu úsilí a hodně peněz. Je to investice do naší energetické suverenity,” dodal s tím, že podle odhadů to zabere dva až pět let. Prioritou podle něj bude jádro.

Bude to stát hodně úsilí a peněz, ale nenecháme vás padnout, řekl Fiala

Domácí

ČR by měla být v budoucnu schopná vyrobit si sama maximum energie a vyrobit ji za přijatelné ceny, řekl Fiala. V případě dovozu plynu a ropy by měla mít možnost se sama suverénně rozhodnout, od koho a za kolik suroviny nakoupí.

Fiala v projevu zmínil i firmu ČEZ. Podotkl, že v ní má sice stát největší podíl, zájmem menšinových akcionářů je ale výdělek, tudíž stát nemá možnost, jak snižovat cenu elektřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám