Hlavní obsah

Bude to stát hodně úsilí a peněz, ale nenecháme vás padnout, řekl Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stát je od toho, aby v krizové situaci nabídl lidem pomocnou ruku, řekl ve středu v projevu premiér Petr Fiala (ODS). Dodal, že vláda „nikoho nenechá padnout“, stát je prý na energetickou krizi spojenou s ruskou invazí na Ukrajinu připraven a „společně vše zvládneme.“ Bude to ale stát hodně úsilí i peněz a růst cen energií v dalších měsících bude šok.

Projev premiéra Petra FialyVideo: ČTK

 
Článek

Fiala v projevu zopakoval a několikrát zdůraznil, že se Česká republika musí zbavit závislosti na ruských dodávkách plynu a ropy, která je vysoká. Podle něj Rusko vede dva druhy války, jednu na Ukrajině a druhou „morálně-ekonomickou” proti západním zemím.

„Rusko se netají, že chce narušit důvěru lidí ve stát a Rusko nás chce učinit slabými a tedy vydíratelnými. Je to reálná hrozba, že Rusko v následujících měsících otočí kohoutkem a vypne plyn a ropu, aby nám způsobilo problémy,” prohlásil Fiala

Než kroky občané pocítí zabere to podle odhadů dva až pět let, míní Fiala. Tyto roky zároveň budou provázet vysoké ceny energií. Fiala nicméně přislíbil, že jeho kabinet „nenechá nikoho padnout”.

Fiala: Chceme klíčové elektrárny pod kontrolou státu

Ekonomika

Pomoci má podle něj navýšení kapacit plynovodů a ropovodů ze zemí EU, získání kapacit v terminálech pro LNG na moři či podpora výstavby bezemisních zdrojů energie.

Kdyby došlo na krizový scénář, budeme schopni zabezpečit dodávky do všech domácností

„Bohužel ČR patří mezi několik málo zemí, jejichž závislost je vysoká. Je to přímý důsledek, jak se chovaly minulé vlády. Přímý důsledek této krátkozraké politiky doléhá na naše domácnosti a firmy právě v těchto měsících,” vyčetl Fiala předchozí vládě to, že nepodnikla žádné kroky k energetické nezávislosti Česka. Ke kritice bývalého kabinetu Andreje Babiše (ANO) přistupoval opakovaně.

Aktuálně jsou podle Fialy zásobníky plynu v Česku plné ze dvou třetin. „Nikdy v historii jsme neměli v tuto dobu tolik plynu v zásobnících. Pokud by v zimě došlo na krizový scénář, budeme schopni zabezpečit dodávky do všech domácností. To je dobrá zpráva,” prohlásil předseda vlády.

Domácnosti by mohly dostat na energiích slevu až 15 000 korun

Domácí

Čeští občané se v posledních měsících kromě rostoucí inflace musejí potýkat i s rostoucími cenami energií. Proto kabinet vyhradil 66 miliard korun z rozpočtu na pomoc firmám a domácnostem pro nadcházející topnou sezónu, nebo přistoupil také ke zrušení poplatku za obnovitelné zdroje.

Foto: ČTK

Projev premiéra Petra Fialy

Stát také chce do budoucna sám vyrábět elektřinu. „Součástí naší strategie je, aby stát získal v blízké budoucnosti celou síť klíčových tuzemských elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny. Není to řešení pro tuto zimu, bude to proces, který chvíli potrvá, ale chceme s tím začít co nejdříve,” řekl Fiala.

„Našim hlavním cílem musí být energeticky soběstačná Česká republika. Masivně podpoříme výstavbu fotovoltaických elektráren. Bude nás to stát spoustu úsilí a hodně peněz, ale je to cesta, která se nakonec bohatě vyplatí. Je to investice do naší energetické suverenity,” dodal Fiala.

Kromě solárních elektráren chce stát také podpořit využívání termálních čerpadel či zásadně zvýšit produkci domácího bioplynu.

Anketa

Líbil se vám projev Petra Fialy? Oznámkujte jako ve škole.
1
32,9 %
2
2,8 %
3
2,2 %
4
2,6 %
5
59,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23776 čtenářů.

Reklama

Související články

Vláda nevidí důvod ke své rekonstrukci

Koaliční lídři nevidí důvody pro rekonstrukci vlády kvůli podezření na korupci v pražském dopravním podniku (DPP). Předseda STAN Vít Rakušan má jako ministr...

Výběr článků

Načítám