Hlavní obsah

Zájemci o předčasný důchod čekají ve frontě i několik hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek září poznamenala tahanice mezi vládou a prezidentem Petrem Pavlem kolem novely důchodového zákona. Hlava státu ji podepsala s jednodenním zpožděním, takže zájemci o předčasný důchod získali měsíc k dobru. Přísnější pravidla začnou platit až od října. Kvůli žádostem o předčasný důchod tak některé pobočky správy sociálního zabezpečení praskají ve švech.

Foto: Petr Králík, ČTK

Budova ČSSZ

Článek

V Českých Budějovicích čekali žadatelé o předčasný důchod i několik hodin. Ve středu ráno bylo v pořadníku po deváté hodině asi třicet lidí. „Byl jsem tady a čekal i čtyři pět hodin, takže doufám, že to bude rychlejší. Je pravda, že když už jsem se na řadu dostal, byli ke mně vstřícní a ochotní,“ sdělil Právu Vladislav Vávra. Na displeji v hale však svítilo v devět hodin ráno číslo 618 a on dostal 648.

Má pět dětí a je nemocná

„Žádala jsem o předčasný důchod loni v listopadu a oni mi to zamítli. Trvalo to tři čtyři měsíce. Napsali mi, že mám nárok, až mi bude šedesát. Přitom v televizi hlásili, že si žádost můžu podat v 55 letech,“ sdělila včera před vstupem na pobočku Pražské správy sociálního zabezpečení ve Vysočanech tmavovlasá žena, která porodila pět dětí. Přišla požádat o invalidní důchod druhého stupně.

„Jsem hodně nemocná. Chtěla jsem jít dělat, ale nikde mě nevzali,“ uvedla. V ruce třímala pořadový lístek s číslem 138. Přepážky uvnitř přitom vyřizovaly klienty s čísly osmdesát až devadesát. „Počkám tady,“ krčila rameny.

O předčasnou penzi letos žádá rekordní počet lidí

Domácí

Paní Zdena, která oslaví 61. narozeniny, předčasný důchod velmi intenzivně zvažuje. Její přítel odešel do předčasného důchodu před prázdninami a nově nabytý volný čas si podle ní náramně užívá. „A že bych dostala méně peněz? Nedá se nic dělat, je to něco za něco,“ tvrdí.

V Brně bývá na správě sociálního zabezpečení nejvíce lidí vždy v pondělí ráno. Většina z nich žádá o srovnávací výpočty. Chtějí vědět, jaké by měli důchody, pokud by odešli do předčasné penze, nebo počkali na řádný termín.

Podobně je na tom pan Karel, který pracuje jako správce jednoho z brněnských sportovišť. Ve středu dopoledne dorazil na pobočku správy sociálního zabezpečení v ulici Veveří. „Chtěl jsem jen vědět, na čem vlastně jsem, jestli se mi odchod do předčasného důchodu vyplatí,“ řekl Právu.

Předčasnou penzi chce polovina žadatelů o důchod

Domácí

Nápor zájemců ve středu hravě zvládali pracovníci Okresní správy sociálního zabezpečení v Břeclavi – po deváté hodině už byly prostory pro klienty prázdné. Že ale mají práce víc, potvrzují všichni. Také v Ostravě na Okresní správě sociálního zabezpečení byl ve středu provoz normální. Nikde nebyly žádné fronty.

„Více lidí tady chodilo v srpnu, teď je běžný stav,“ hlásila vrátná. Sociální správa náporu žadatelů čelí od loňského podzimu. Žádostí výrazně přibylo poté, co ministerstvo práce v polovině loňského října upozornilo na výhodnost předčasných penzí.

Podle mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jitky Drmolové situace ale není nikde hrozivá. „Není to zdaleka takový extrém, který jsme řešili loni. Zvýšený zájem je sice patrný, na druhé straně vše zvládáme bez toho, aniž bychom museli posilovat počty lidí, kteří tyto věci řeší,“ řekla Právu.

Senát schválil zpomalení růstu penzí i přísnější pravidla pro odchod do předčasného důchodu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám