Hlavní obsah

Senát schválil zpomalení růstu penzí i přísnější pravidla pro odchod do předčasného důchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senát ve středu beze změn schválil vládní důchodovou novelu, která zpřísňuje pravidla pro odchod do předčasného důchodu. Zpomalit se mají také řádné lednové valorizace penzí. Novela nyní zamíří k podpisu prezidentu republiky Petru Pavlovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání pléna Senátu.

Článek

Schválení na plénu ve středu doporučil senátní sociální výbor. Novelu pak následně podpořilo 51 senátorů z 62 přítomných. Proti bylo šest.

Diskuse o předloze v horní komoře parlamentu trvala zhruba dvě hodiny, proti tomu trvalo v Poslanecké sněmovně závěrečné třetí kolo kvůli opozičním obstrukcím přibližně tři dny.

Většina nových pravidel schválených parlamentem by měla začít platit od září. Předloha proto nyní zamíří k podpisu na stůl prezidenta Petra Pavla, který by to měl kvůli plánované účinnosti stihnout do konce měsíce.

Podle novely má nynější mimořádné valorizace reagující na růsty cen nahradit dočasný příspěvek.

Změny jsou podle vlády nutné pro dlouhodobou udržitelnost důchodového systému a pro snižování zadlužení. Mají také zabránit opakování situace s vlnou odchodů do předčasného důchodu z loňského roku.

Při řádných lednových valorizacích se důchody v současnosti zvyšují o míru inflace a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku se to bude odvíjet od spotřebního koše důchodců a započítávat se bude třetina růstu reálných mezd.

Do předčasného důchodu bude možné pak odejít nejdříve tři roky před dosažením důchodového věku namísto nynějších pěti let. Pobíraná částka se bude krátit víc než dosud a až do řádného termínu penze se nebude valorizovat zásluhová část důchodu.

Velký zájem o předčasné penze trvá, vláda zpřísní podmínky

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám